Zi liberă Sfânta Maria 2022. Ce beneficii primesc angajații care aleg să lucreze luni, pe 15 august

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 15 aug 2022, 09:08

15 august 2022, zi liberă de la stat

Sursa: pexels.com

De Sfânta Maria Mare, pe 15 august 2022, angajații de la stat și de la privat beneficiază de o zi liberă de la stat. Iată ce beneficii primesc angajații care aleg să lucreze pe 15 august.

15 august 2022 este zi liberă pentru majoritatea angajaților. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este inclusă pe lista liberelor legale în 2022. Cu toate acestea, unele persoane aleg să lucreze în această zi, situație în care primesc anumite beneficii din partea anagajatorului. Despre ce este vorba?

15 august 2022, zi liberă de la stat. Ce primesc angajații care lucrează în acest an de Sfânta Maria Mare? 

În 2022, angajații de la stat și de la privat vor beneficia de o minivacanță de Sfânta Maria. Ziua de 15 august 2022 este zi liberă legală, potrivit Codului muncii. Deși este impus prin lege ca angajatorii să le ofere liber angajaților în această zi, există unele profesii în care acest lucru nu este posibil, având în vedere că activitatea nu poate fi întreruptă. În aceste condiții, angajatorul este obligat fie să acorde compensarea cu timp liber corespunzător salariaților în următoarele 30 de zile, fie un spor de cel puțin 100% din salariul de bază. 

De aceleași beneficii pot beneficia și angajații care aleg să meargă la job, deși își pot lua liber pe data de 15 august. Beneficiile pot să difere în funcție de angajator, ele constând fie în timp liber, fie în bani în plus la salariu.

În cazul în care un angajator refuză să ofere liber pe 15 august sau nu își răsplătește angajatul cu timp liber sau cu un spor la salariu, acesta riscă amenzi de până la 10,000 de lei.

Când pică Sfânta Maria Mare în anul 2022? Minivacanță de 3 zile pentru angajați

La jumătatea lunii august, angajații beneficiază de o minivacanță de 3 zile. Acest lucru este posibil datorită faptului că 15 august pică în acest an într-o zi de luni, ceea ce înseamnă că ziua liberă oferită de stat poate fi legată de weekend. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Adormirea Maicii Domnului este considerată sărbătoare legală, astfel că în fiecare an, angajații beneficiază de o zi liberă din partea statului.

Citeste si: 15 august 2022, zi liberă de la stat. În ce zi a săptămânii pică Adormirea Maicii Domnului în acest an

Câte zile libere legale mai sunt în 2022?

Codul muncii prevede ca angajații să beneficieze de 15 zile libere legale în decursul unui an.

Până în luna august 2022, românii au avut 11 zile libere legale, ceea ce înseamnă că până la finalul acestui an mai rămân doar 4 zile libere legale: 

  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie — Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Cum 30 noiembrie pică în acest an miercurea, iar 1 Decembrie joia, românii ar putea beneficia de o minivacanță de 5 zile la început de decembrie, asta dacă vor lua în calcul să

își ia liber și pe data de 2 decembrie pentru a face punte între zilele libere de la stat și weekend.

Următoarele 2 zile libere vor fi la final de an, mai exact pe 25 și 26 decembrie, adică duminică și luni. 

Citeste si: Minivacanță de 3 zile în luna august pentru toți românii