Cum poți stimula creativitatea copilului? 5 activități potrivite la orice vârstă

Autor: Ana Filip
Actualizat: 11 aug 2022, 12:30

Deși creativitatea este considerată o abilitate cu care ne naștem, părinții pot ajuta foarte mult, punându-le celor mici la dispoziție jucării și activități adecvate. În acest fel, atât imaginația, dar și gândirea creativă, talentul și îndemânarea sunt stimulate, iar cei mici se vor dezvolta fiind implicați doar în experiențe distractive și amuzante. 

Creativitatea ajută la găsirea unor idei de valoare, ce pot îmbunătăți ceva deja existent sau pot aduce rezolvare unei probleme. Pe toată durata vieții, atât în cariera profesională, dar și în viața particulară, creativitatea joacă un rol major în obținerea succesului și împlinirii. Din acest motiv, se consideră că cele mai creative persoane sunt acelea care au muncit foarte mult, dezvoltându-și abilități specifice în domeniul pe care îl preferă. 

Atunci când sunt creativi, copiii se vor adapta mult mai ușor la experiențele pe care le trăiesc. Imaginația le va permite să găsească soluții incredibile la provocările reale din jurul lor. De asemenea, pot avea libertatea de alege cea mai potrivită variantă ce corespunde nevoilor lor sau pot inventa ceva cu totul original. 

Iată care sunt cele mai recomandate activități pentru a dezvolta creativitatea copilului tău: 

1. Pictura și desenul

Atunci când se exprimă prin desen ori pictură, cei mici transmit idei și exprimă emoții pentru care nu au învățat încă termenii sau cuvintele necesare. Ei pot să îți dezvolte toate simțurile și să exploreze diverse tehnici care duc la realizarea unor lucrări unice, cu satisfacții enorme din punct de vedere estetic, dar și personal. Cu fiecare operă terminată, cei mici își vor clădi încrederea în sine, devenind mai autonomi și dornici să învețe mai mult. Poți cumpăra online seturi pentru desen și pictură, astfel încât să îi oferi cât mai curând copilului tău această oportunitate de a-și dezvolta creativitatea. 

2. Jocurile de construcții

Cuburi de lemn, jocuri lego sau piese magnetice, toate reprezintă o modalitate excelentă pentru cei mici să învețe concepte importante, cum sunt legătura dintre cauză și efect. Atunci când se joacă cu piesele de construcție, cei mici nu sunt îngrădiți de reguli care să le stingherească creativitatea. Ei își pot dezvolta imaginația și vor exersa abilitățile de rezolvare a problemelor, într-un mod foarte creativ. 

3. Muzică și dans

Toți copiii adoră să asculte muzică și vor începe imediat să se legene pe ritmul pe care îl aud. Profită de fiecare moment disponibil, pentru a da drumul la radio sau pentru a porni playlist-ul preferat. Atunci când descoperă și recunosc sunetele muzicale, copiii își dezvoltă armonios și alte funcții ale corpului, cum sunt abilitățile motorii sau învățarea cognitivă. 

4. Lectura

Atunci când citim ne dezvoltăm imaginația. Cuvintele ne fac să gândim în imagini, pe care le manipulăm în minte, exersând creierul și stimulând dezvoltarea de noi conexiuni neuronale. Copiii trebuie să primească cărți încă de la cele mai fragede vârste, aceasta fiind o bună modalitate pentru dezvoltarea creativității, a limbajului și abilităților de comunicare.  

5. Art & Craft

Meșteșugurile sunt ideale pentru a le prezenta celor mici activități atât de distractive. Ei vor putea lipi, decupa, tăia sau coase, realizand adevărate opere de artă, care le vor stimula creativitatea și le vor crește încrederea în sine. Activitățile art & craft reprezintă o modalitate grozavă pentru a învăța din greșeli și a luat totul de la capăt pentru a obține rezultatul pe care ți-l dorești. 

Oferă-i copilului tău toate oportunitățile necesare pentru a-și descoperi și dezvolta propria creativitate. Permite-i libertatea de a explora diverse tehnici și metode, astfel încât să-i stimulezi imaginația și stima de sine. Activitățile ce pun în valoare creativitatea permit autoexprimarea, astfel încât copilul tău se va cunoaște mai bine și va beneficia de oportunități importante în viață. Creșterea mentală este sinonimă cu încercarea unor moduri de gândire diferite și obținerea unor rezultate cu adevărat speciale.