Cum să plantezi un copac în 9 pași simplii

Autor: Ana Filip

Plantare puiet de copac

Sursa: unsplash.com

Copacii sunt o una dintre cele mai bune investitii pe care le poti face, iar plantarea corectă a noului tău copac va ajuta să se maturizeze la dimensiunea sa maximă și va asigura că va oferi beneficii de mediu, economice și sociale pe tot parcursul vieții.

Etapele pentru o plantare corectă

  1. Nodulul inferior al trunchiului este locul în care copacul se extinde în partea superioară. Asigură-te că nodulul trunchiului este parțial vizibil după plantarea copacului. Îndepărtează excesul de sol înainte de plantare, dacă erupția nu este vizibilă.
  2. Săpă o groapă de plantare cât mai largă conform dimensiunii copacului. Găurile ar trebui să fie de 2-3 ori mai largi decât coroanei de rădăcină, dar la fel de adânci ca și aceasta, de aceea cea mai rapidă cale, dacă vrei să eviți un proces lung de săpare cu lopata, este să folosești un motoburghiu. Pentru mai multe informații Viata-la-tara.ro este pagina ideală care să te ajute.
  3. Dacă este împachetat, îndepărtează orice ambalaj din jurul lui pentru a facilita creșterea rădăcinii. Scoateți coșul de sârmă sau tăiați unul sau două inele, astfel încât să aibă un profil redus și să nu interfereze cu creșterea viitoare a rădăcinilor. Inspectează coroana de rădăcină de copac pentru părți în spirală și îndreaptă-le, scurteaz-le sau îndepărtează-le. 
  4. Așează copacul la înălțimea potrivită Majoritatea rădăcinilor copacilor se dezvoltă în primii 39 de cm de sol. Plantarea prea adâncă poate fi dăunătoare copacului. De aceea caută să expui nodul inferior al trunchiului.
  5. Centrează copacul în gaură. Înainte de a umple gaura, mai cere unei persoane să examineze copacul din mai multe unghiuri pentru a confirma că este drept.
  6. Umple gaura ușor și treptat cu pământ până când acesta ajunge la baza trunchiului pentru a stabiliza cât mai bine. Umple ferm gaura pentru a elimina pungile de aer. Pentru a reduce și mai mult pungile de aer poți uda periodic în timpul umplerii. Evită fertilizarea în momentul plantării.
  7. Dacă este necesară pune trei țăruși pentru a oferi un suport optim. Studiile au arătat că copacii dezvoltă trunchiuri și rădăcini mai puternice dacă nu sunt îngrădite de țăruși,; cu toate acestea, poate fi necesar atunci când se plantează în locui cu vânt puternice pentru a nu destabiliza copacul. Țepusele se pot scoate după primul an de plantare.
  8. Mulcineaza baza copacului. Așează un strat de mulci de 5–7,5 cm, dar asigură-te că nu îngrămădește prea mult pământ în jurul trunchiului. O zonă fără mulci de 2,5–5 cm lățime la baza copacului va reduce apariția scoarței umede și va preveni degradarea. Mulcirea este una dintre cele mai benefice practici pe care un proprietar le poate folosi pentru o mai bună sănătate a copacilor. Mulcile sunt aplicate pe suprafața solului pentru a menține umiditatea și pentru a îmbunătăți condițiile solului. Cu toate acestea, dacă este aplicat greșit, mulciul poate avea un impact negativ asupra copacilor din grădină sau zona.
  9. Oferă îngrijire ulterioară. Păstrează solul umed udând cel puțin o dată pe săptămână, cu excepția când este o perioada ploioasă, și mai frecvent pe vreme caldă și vântoasă. Continuă până la mijlocul toamnei, scăzând frecvența, deoarece temperaturile mai scăzute necesită udare mai puțin frecventă.

După aplicarea tuturor acestor pași, copacii tăi vor crește rădăcini puternice care îi vor ajuta să se dezvolte din ce în ce mai bine în noul mediu.