Perseidele reprezintă unul dintre cele mai așteptate fenomene astronomice ale anului.
Ploia de meteori Perseide va atinge anul acesta intensitatea maxima în noaptea de 12 spre 13 august. Perseidele pot fi observate în fiecare an între 17 iulie si 24 august, atingând de obicei intensitatea maximă în perioada 9-13 august.
De cele mai multe ori, putem vedea, în medie, cate 80 de meteori pe ora, dar anul trecut, de exemplu, au putut fi observați chiar și 200 de meteori pe ora.
Citeste si: Când se văd cel mai bine Perseidele în 2022. Au mai rămas doar câteva zile
Spectacolul stelelor căzătoare
Anul acesta cei mai mulți meteori vor putea fi vazuți în noaptea de 12 spre 13 august. Din păcate, spre deosebire de anii trecuți, vom observa mai puține "stele cazatoare", din cauza Lunii, care va fi luminoasa și astfel va masca o mare parte din meteori.
Acestea sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacantelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacantelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Ce sunt Perseidele
Perseidele sunt resturi din coada cometei Swift-Tuttle. Aceste fragmente se intersectează în fiecare an cu orbita Pământului, dând naștere la o "ploaie de stele căzătoare".
Resturile de cometă, care sunt foarte mici, se aprind în contact cu atmosfera terestră și astfel luminează cerul nopții. Cele mai multe fragmente sunt de dimensiunea unui bob de nisip, prin urmare nu sunt un pericol.
Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pamantului.
Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.
Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.
Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopții până dimineața.