Din ce sunt facute dopurile de pluta?

Author: Oana Picerea

Dopurile de pluta sunt primele lucruri la care te gandesti atunci cand cumperi sticlele preferate de vin. Dupa cum ai observat, acest sistem de inchidere este cel mai popular pentru sigilarea sticlelor de vin sau de sampanie si are o istorie veche, de mii de ani.

Aproximativ 70% din sticlele de vin sunt inchise si imbuteliate cu ajutorul dopurilor de pluta, care au propriile avantaje. Vrei sa stii din ce sunt facute dopurile de pluta si alte detalii interesante despre aceste sisteme? Citeste in continuare!

Istoricul dopurilor de pluta

Dopul de pluta este extrem de folosit in zilele noastre, insa a fost popular inca din antichitate. Atunci, grecii si romanii foloseau dopurile de pluta pentru a sigila recipientele in care tineau vin, apa sau ulei. Apoi, dopurile de pluta au inceput sa fie folosite ca metoda de sigilare in anii 1600, cand s-au creat sticlele cu o forma regulata. De atunci, pluta a fost folosita pentru bauturi, fiindca s-a observat ca vinul putea fi pastrat ani la rand, fara sa oxideze.

Stejarul de pluta

Totusi, cum se obtine un dop de pluta? Ei bine, acesta este produs din scoarta stejarului de pluta, numit Quercus Suber, care este prelucrata industrial. In prezent, cel mai cunoscut producator din lume este Portugalia, care detine cele mai mari paduri de stejar de pluta. Acest copac se cultiva si in Italia, Maroc, Franta sau Spania si este protejat de lege.

 

Trebuie sa stii ca stejarul de pluta trebuie sa aiba cel putin 25 de ani inainte ca scoarta sa fie utilizata pentru a fabrica celebrele dopuri. Din fericire, stejarul de pluta continua sa creasca dupa ce a fost cultivat, insa este nevoie de o perioada de aproximativ 9 ani, pana la urmatoarea recoltare a scoartei.

Producerea dopurilor de pluta

Ai aflat deja ca dopurile de pluta se obtin din stejarul de pluta. Dupa cultivarea acestei scoarte, pluta se lasa la uscat intre 1-6 luni, in functie de nivelul sau de umezeala.

Dupa ce se usuca, pluta se fierbe in containere mari, astfel incat sa fie sterilizata corespunzator. In urma fierberii, materialul se inmoaie si devine usor de manevrat, astfel incat sa se obtina dopuri de diferite forme sau dimensiuni. Dupa ce se taie, dopurile de pluta sunt spalate, sterilizate si uscate. De obicei, se poate adauga si un strat subtire de ceara pe dopuri, se stanteaza si se transmit catre producatori sau crame.

Avantajele dopurilor de pluta

Totusi, de ce sunt atat de folosite dopurile de pluta, in special pentru imbutelierea bauturilor? Raspunsul este simplu: pluta este un material cu proprietati unice! Asadar, dopurile din pluta provin din surse regenerabile, sunt biodegradabile si participa la invechirea vinului. Acest lucru este foarte apreciat de catre iubitorii acestei bauturi.

Descopera tipurile de capace disponibile la Depozitul de Ambalaje, unde poti gasi si cele mai folosite dopuri de pluta, care permit vinului sa imabatraneasca gratios.

Alegerea dopurilor de pluta

Cum alegi dopurile de pluta? Acest proces este influentat si de tipul sticlei pentru care le folosesti. Dopul trebuie sa adere perfect la gatul sticlei, astfel incat calitatea bauturii sa nu fie afectata.

Conteaza si depozitarea vinului, asa ca sticla trebuie sa fie tinuta intr-un loc aerisit, curat si ferit de mirosuri, evitand contactul cu solul. In ceea ce priveste temperatura, se recomanda depozitarea sticlelor de vin intre 15 si 20 de grade.

Cele mai populare sunt dopurile din pluta colmatata, care permit o etansare mai mare. La fel de folosite sunt si dopurile din pluta aglomerata, care se obtin prin presarea si lipirea granulelor de pluta, care nu depasesc 4 mm. Aceste doua tipuri de dopuri se folosesc pentru orice vin de consum curent.

Dopurile de pluta sunt unele dintre cele mai folosite metode de a sigila sticlele de vin. Pluta este rezistenta la umiditate si este elastica, ceea ce ii permite vinului sa reziste si sa nu-si piarda proprietatile in timp.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.