O femeie a decedat la o clinică privată din Târgoviște, în timpul unor investigații imagistice. Pacienta suferea de cancer la sân și efectuase o cură de citostatice, din primele informații, și se pare că nu era o forma gravă a bolii.
Cine este femeia care a decedat in spital
Femeie de 51 de ani din Targoviște a fost diagnosticata în urma cu 2 luni de cancer la san.
Astăzi femeia s-a dus la o clinică privată din localitate și i s-a administrat substanță de contrast pentru a face investigațiile imagistice.
Se pare că femeia a venit la programare şi a primit 6 pahare cu substanţă de contrast de la personalul medical al clinicii, după ce a intrat în cabinet şi la scurt timp a început să se simtă rău, a relatat băiatul acesteia.
La scurt timp după administrarea substanței femeia a inceput sa tușească și să respire foarte greu. Personalul medical a sunat de urgență la 112, iar aceasta a fost transportată la spital, dar din păcate a decedat, potrivit antena3.ro.
Poliţiştii de la IPJ Dâmboviţa au deschis un dosar penal în acest caz, iar un procuror urmează să se pronunţe.
Reprezentanţii clinicii private nu au comentat, deocamdată, cele întâmplate.
Citeste si: Încă un accident mortal pe DN1- Pieton, spulberat de o mașină- Traficul, restricționat
Substanța de contrast este periculoasă?
Administrarea substanțelor de contrast a devenit o practică de rutină în rândul metodelor radio-imagistice.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Folosirea acestor agenți este adeseori esențială în protocolul diagnostic al multor patologii, iar administrarea acestora se consideră a fi o practică sigură și eficientă când este realizată sub îndrumarea și supravegherea unui personal medical specializat.
Însă există posibilitatea ca administrarea acestor agenți de contrast să genereze reacții adverse, unele dintre acestea având chiar caracter amenințător de viață. Se consideră obligatoriu ca personalul medical să fie capabil să prevină, să recunoască, și nu în ultimul rând, să trateze orice tip de reacție adversă apărută în cursul investigațiilor radiologice.
Substanța de contrast folosită de rutină în examinările CT este pe bază de iod, în mai multe combinații și concentrații.
În ultima perioadă dezvoltându-se compuși izoosmolari și hipoalergenici în scopul reducerii frecvenței posibilelor reacții adverse. Substanța se poate administra oral și/sau intravenos, intraarterial, intrarectal, etc. Precauțiile administrării acesteia se referă în mare parte la administrarea intravenoasă.
Care sunt reacțiile adverse
Administrarea acestor agenți de contrast pot avea reacții adverse, iar unele dintre acestea având chiar caracter amenințător de viață.
Printre posibilele reacții ușoare se numără greață și vărsături, dureri de cap, senzația de mâncarime, eritem (înroșirea pielii). Alte reacții moderate sunt rash cutanat sever, wheezing, aritmii cardiace, hiper- sau hipotensiune, dificultăți în respirație.
Substanța de contract poate avea și reacții secundare severe cum ar fi dificultăți accentuate în respirație, stop cardiorespirator, edem alergic (umflarea gâtului sau a altor parți ale corpului), convulsii, hipotensiune marcată.
Dacă aveți oricare dintre aceste simpotome în urma administrarii unui tratament specificați de urgență cadrului medical.
Există și pacienți care prezintă un risc crescut administrarea substanței de contrast iodată, cei cu istoric medical de alergii la agenții de contrast pe bază de iod, storic medical de astm bronșic, boli cardiace, deshidratare, boli hematologice (anemiile, policitemiile etc.), boală renală și pacienții care au tratamente în curs la domiciliu cu betablocante sau antininflamatorii nesteroidiene.
Citeste si: Rezultatul autopsiei Alessiei Maria Raiciu- De ce a murit, de fapt, tânăra baschetbalistă la doar 18 ani