Sfânta Maria 2022. Este sau nu zi liberă pe 8 septembrie, de ziua Sfintei Maria Mică

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 19 mai 2023, 01:45

Pe 8 septembrie, în calendarul creștin ortodox este prăznuită Nașterea Maicii Domnului 

Sursa: captura youtube doxologia.ro

Sfânta Maria este sărbătorită din nou pe data de 8 septembrie 2022. Iată ce semnifică această sărbătoare și dacă beneficiază sau nu românii de o nouă zi liberă.

Pe 8 septembrie 2022 este zi de sărbătoare pentru toți cei care poartă numele Sfintei Maria. În această zi, în calendarul creștin ortodox este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului. Este sau nu zi liberă 8 septembrie 2022?

Sfânta Maria Mică, prăznuită pe 8 septembrie. Au românii liber în această zi? 

Dacă pe data de 15 august este prăznuită Adormirea Maicii Domnului, pe 8 septembrie, credincioșii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului.

Aceasta este prima sărbătoare importantă din noul an bisericesc care începe pe 1 septembrie.

Deși pe 8 septembrie este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, iar credincioșii o respectă cu sfințenie, de Sfânta Maria Mică nu se dă liber de la stat. Astfel, ziua de 8 septembrie nu este inclusă pe lista liberelor legale oferite de stat, ceea ce înseamnă că de Sfânta Maria Mică 2022 se lucrează.

În 2022, Sfânta Maria pică într-o zi de joi și pot beneficia de o zi liberă acei angajați care aleg să solicite o zi din concediul de odihnă.

De o zi liberă de la stat beneficiază angajații pe data de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului. În această zi, angajatorii sunt obligați să le ofere salariaților o zi liberă, iar în cazul în care activitatea nu poate fi întreruptă și este nevoie ca aceștia să lucreze, ulterior trebuie răsplătiți cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau cu un spor la salariu.

Sfânta Maria 2022. Ce sărbătoresc creștinii ortodocși pe 8 septembrie? 

În fiecare an, pe data de 8 septembrie, în calendarul creștin ortodox este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare care mai este cunoscută și sub denumirea de Sfânta Maria Mică. 

Având în vedere că anul bisericesc începe pe data de 1 septembrie, Nașterea Maicii Domnului este primul praznic important, sărbătoarea fiind însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Sfânta Fecioară Maria a venit pe lume în familia Anei și a lui Ioachim. Aceasta este rezultatul rugăciunilor pe care aceștia le-au înălțat către Dumnezeu, având în vedere că vreme de mulți ani s-au chinuit pentru a aduce pe lume un copil. Ioachim și Ana au devenit părinți la o vârstă înaintată.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Zile libere legale 2022. Care este următoarea zi liberă în acest an?

În 2022, românilor le-au mai rămas doar 4 zile libere legale, din cele 15 oferite de stat în fiecare an. Astfel, după ce s-au bucurat de o minivacanță la jumătatea lunii august, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, românii vor mai avea parte de zile libere la finalul lunii noiembrie și în luna decembrie.

Pe final de an, românii vor avea liber din partea statului pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, dar și cu ocazia Crăciunului, pe 25 și 26 decembrie.

Cum 30 noiembrie pică miercurea, iar 1 Decembrie joia, românii pot lega cele două zile libere cu weekendul 3-4 decembrie, asta dacă vor solicita o zi liberă pe 2 decembrie.

În acest an, Crăciunul pică într-o zi de duminică, care oricum ar fi fost liberă pentru majoritatea angajaților, ceea ce înseamnă că doar ziua de 26 decembrie va pica în cursul săptămânii, lunea.

Citeste si: Pe ce dată este Sfânta Maria în 2022. Ce e interzis să faci în această zi de mare sărbătoare

Calendar zile libere legale 2023. Când vor avea românii liber în 2023? 

Cum până la finalul anului 2022 au mai rămas doar 4 zile libere legale, românii se gândesc deja la liberele pe care le vor primi de la stat în anul 2023. În funcție de zilele din săptămână când pică aceste zile libere, mulți români își pot planifica mici vacanțe. În 2023, statul oferă 15 zile libere legale, iar dintre acestea, 12 pică în cursul săptămânii.

Iată când pică zilele libere legale în anul 2023:

 

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie (duminică și luni): Anul Nou 
  • 24 ianuarie (marți): Ziua Unirii Principatelor Române
  • 14 aprilie (vineri): Vinerea Mare
  • 16 -17 aprilie (duminica și luni): Paște ortodox 2023
  • 1 mai (luni): Ziua Muncii
  • 1 iunie (joi):  Ziua Copilului
  • 4 iunie (duminică): Rusalii
  • 5 iunie (luni): A doua zi de Rusalii
  • 15 august (marți): Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (joi): Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (vineri): Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie (luni și marți) — Crăciunul

 

Citeste si: Noul an bisericesc 2022. De ce noul an bisericesc începe pe 1 septembrie