Lista farmaciilor care distribuie pastilele de iodură de potasiu și ce trebuie să faci pentru a intra in posesia lor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 23 mai 2023, 00:30

Pastilele de iodură de potasiu sunt din ce în ce mai căutate

Sursa: PixaBay

Autoritățile au decis ca persoanele cu vârsta de sub 40 de ani vor putea primi comprimate cu iodură de potasiu, ce pot fi administrate în cazul unui accident nuclear.

Teama unui accident nuclear ce va genera un nivel ridicat de radiații a venit în urma ivaziei rușilor pe teritoriul Ucrainei, unde centralele nucleare sunt în pericol.

Citeste si: Avertisment de urgență de la ministrul Sănătății! Românii trebuie să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru a primi rețeta pastilelor cu iod

Ce să faci pentru a intra in posesia pastilelor de iodură de potasiu

Pentru ca românii să intre în posesia pastilelor de iodură de potasiu, aceștia trebuie să meargă la medical de familie pentru a primi o rețetă specială în baza căreia vor putea ridica medicamentul de la una dintre cele aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara în care se găsesc. 

Trebuie să reținem faptul că aceste pastille de iodură de potasiu trebuie administrate numai în cazul unui accident nuclear și doar după ce autoritățile fac anunțul necesar.

Ordinul Ministerul Sănătății (MS) 1.648/2022 stabilește ca o parte din populație să primească gratuit pastile de iodură de potasiu ce vor putea fi utilizate în cazul apariției unor accidente nucleare și a unui nivel mare de radiații,  pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în organism.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

,,Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil”, se spune în ordin.

Citeste si: Pastilele cu iod, distribuite gratuit prin intermediul farmaciilor. Cine le va primi și când ar trebui administrate

Lista farmaciilor care distribuie tabletele de iodură de potasiu

Persoanele ce vor putea să primească gratuit tablete de iodură de potasiu sunt cei cu vârsta de sub 40 de ani, beneficiul potențial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică.

Ministerul Sănătății a realizat o listă cu toate farmaciile din România în care se pot găsi pastilele de potasiu, dar și condițiile în care se administrează iodura de potasiu de 65 mg, dozele recomadate, cum și când se instituie tratamentul.

lista-farmacii-iod-pe-judete.pdf

 

Citeste si: Ministerul Sănătății începe distribuirea pastilelor cu iod. Când și cum trebuie administrată iodura de potasiu

Surse: dcbusiness.ro, stiridinromania.ro