Ce presupune o ceremonie de înmormântare tradițională?

Author: Oana Picerea

Chiar dacă nu ne dorim niciunul dintre noi să îi pierdem pe mulți dintre cei dragi nouă, din păcate, mai devreme sau mai târziu ne vom confrunta cu acest clipe dificile. Pare dur, dar moartea chiar face parte din viața noastră. Asta nu înseamnă că ne este ușor, ci dimpotrivă. De aceea, pentru a fi cu inima împăcată că, în semn de dragoste și respect pentru persoana care a părăsit această lume, organizarea unei înmormântări corecte și decente este un gest firesc.

Obiceiuri religioase și tradiționale

Mulți dintre români, deși nu sunt genul de persoane care să dea prea multă importanță cutumelor religioase și tradiționale, când vine vorba despre anumite momente speciale, revin la aceste valori. Este și cazul înmormântării cuiva drag, dar să fim sinceri, sunt prea puțini cei care le cunosc pe toate, pentru a se putea ocupa așa cum se cuvine de ele. De asemenea, și timpul pe care îl avem la dispoziție până la înmormântare este destul de scurt, și vrei să îți iei și tu un ultim rămas bun așa cum se cuvine. Și atunci, cum procedezi? Simplu: apelezi la o firmă de pompe funebre care să te ajute cu tot ce ai nevoie. Cu ajutorul ei vei putea să respecți legislația în acest domeniu, să obții și să depui rapid actele de care ai nevoie, vei putea cumpăra tot ce ai nevoie pentru înmormântare, se va organiza pribeghiul, înhumarea, pomenirea de după… în câteva cuvinte, totul. Vei reuși să respecți și ceremonialul religios, dar și acele obiceiuri tradiționale care însoțesc majoritatea înmormântărilor la români.

Cum se procedează înainte de deces

Dacă este vorba despre încetarea din viață a unei persoane mai în vârstă, sau în urma unei suferințe îndelungate, cei dragi pot recurge la unele gesturi considerate normale, menite să îi facă acestuia plecarea din această lume ceva mai ușoară. Este vorba despre apelarea la un preot pentru ca persoana respectivă să aibă parte de spovedire, împărtășire. De asemenea, se spune că muribundul trebuie să aibă la capătul său pe cineva care să îi țină o lumânare aprinsă, pentru ca sufletul său să găsească mai ușor drumul pe calea veșniciei, iar lumina acesteia să îl însoțească.

Pregătirea trupului celui decedat

Imediat după ce s-a produs decesul, trebuie contactată o firmă de pompe funebre profesionistă, care știe exact ce trebuie făcut în acest caz. Chiar și dacă încetarea din viață a avut loc la spital, tot trebuie să îi contactezi pe specialiști, pentru că sunt anumite proceduri care trebuie respectate și pe care aceștia știu să le ducă la bun sfârșit mai repede și mai bine. Pentru că ei au experiența care ție îți lipsește.

Dar, să revenim. Prontre pregătirile care au loc cu acest prilej se numără și cele care țin de pregătirea trupului celui care a părăsit această lume. Aici avem de a face cu spălarea corpului, îmbălsămarea, toaletarea și cosmetizarea lui, operațiuni care trebuie să fie efectuate înainte ca trupul acestuia să fie așezat în sicriu. Tu va trebui să alegi hainele cu care acesta urmează să fie îmbrăcat, dar și sicriul în care corpul acestuia va fi depus. Poziționarea trupului în sicriu se face astfel încât să aibă ochii spre partea de răsărit, ceea ce simbolizează nădejdea mutării la o viață de apoi mai bună, alături de sfinți și divinitate.

Icoana de pe piept

În cazul în care persoana decedată era botezată în ritul ortodox, pe pieptul său va fi așezată o icoană. Este un obicei creștin și, de regulă, se alege una cu Mântuitorul, cu Maica Domnului sau cu sfântul al cărui nume îl poartă cel care a încetat din viață. Mâinile trebuie încrucișate, în dreptul pieptului, cu mâna dreaptă peste cea stângă. Pe icoană este așezat apoi ceea ce se numește toiag, dar în realitate reprezintă o lumânare din ceară curată, aranjată în formă de spirală sau colac. Aceasta trebuie aprinsă de fiecare dată atunci când preotul slujește la sicriul celui decedat. Peste trupul persoanei care a încetat din viață este așezată și o pânză alba, care simbolizează faptul că se află sub acoperământul lui Iisus Hristos. De toate acestea se vor ocupa specialiștii de la firma de pompe funebre cu care ai decis să colaborezi.

Priveghiul

La casa mortuară sau la capela unde a fost depus trupul celui care a încetat din viață are loc și priveghiul, organizat tot de firma de servicii funerare. Este un bun prilej pentru rude, cunoștințe, prieteni să vină să își ia un ultim bun rămas. Se aprind lumânări, se aduc flori sau jerbe, se rostesc rugăciuni pentru iertarea păcatelor celui decedat, se oferă mici tratații. Tot acum se va citi și slujba Stâlpilor, esențială în organizarea unei înmormântări tradiționale ortodoxe.

Stâlpii

După cum aminteam ceva mai sus, până la slujba de înmormântare a celui care a părăsit această lume, mai trebuie oficiată o alta, cea cunoscută sub numele de Stâlpi. Este vorba despre o rugăciune scurtă, care are loc de obicei după-amiaza sau seara, oficiată pentru odihna sufletului celui decedat.

Există multe obiceiuri tradiționale și religioase care însoțesc o ceremonie de înmormântare. Cum este imposibil să te poți ocupa de tot ce înseamnă organizarea lor, lasă această sarcină pentru specialiștii în domeniu. Ei au experiența necesară pentru a le organiza pe toate repede și bine, dar asta nu înseamnă că trebuie să stai nepăsător la toate. Dimpotrivă, discută permanent cu ei pentru a înțelege ce urmează să fie făcut, dacă ai anumite cerințe pe care le vrei respectate și multe altele. Fiind vorba despre profesioniști, sigur veți ajunge la o înțelegere!

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.