Etapele procesului de fertilizare in vitro

Autor: Oana Picerea

Fertilizarea in vitro (FIV) este cea mai eficientă metodă de reproducere asistată, fiind recomandată cuplurilor infertile. Infertilitatea se definește drept imposibilitatea de a obține o sarcină după minim 12 luni consecutive de încercări.

Tehnica FIV presupune fertilizarea în laborator (în afara uterului) a ovulului, folosind spermatozoizi de la partener sau donor. Embrionii obținuți altfel sunt apoi inseminați de către medic în uterul mamei.

Descoperă cum se realizează toate etapele fertilizării in vitro în detaliu.

Pregătirea

Etapa premergătoare fertilizării in vitro presupune realizarea investigațiilor medicale. Ambii parteneri trebuie să efectueze o serie de analize și teste medicale, pentru a stabili dacă procedura va avea șanse de succes (1).

Medicul poate recomanda următoarele investigații (1):

  • Analize de sânge pentru măsurarea unor hormoni (FSH, estradiol sau altii), pentru a determina cantitatea și calitatea ovulelor.

  • Analiza lichidului seminal

  • Screening pentru infecții cu transmitere sexuală

  • Ecografie transvaginală

  • Histeroscopie (inserarea unui tub subțire în vagin, prevăzut cu o sursă de lumină, pentru a examina uterul)

Fertilizarea in vitro se realizează doar în clinici specializate în tehnicile de reproducere umană asistată. Spre exemplu, poți efectua procedura de FIV în clinica Fetal Care.

Stimularea ovariană

Prima etapă propriu-zisă a fertilizării in vitro este aceea de stimulare a producției de ovule. În cursul fiecărui ciclu menstrual, corpul femeii produce un singur ovul. Procedura necesită, însă, mai multe ovule pentru a crește șansele de supraviețuire a embrionului. De aceea, medicul prescrie partenerei medicamente pentru a stimula ovarele să producă mai multe ovule (2).

În orice caz, se pot utiliza și ovule de la donatoare.

Recoltarea ovulului

Următorul pas este prelevarea ovulelor de la nivelul ovarului, unde se află foliculul care le stochează. Acestea sunt recoltate prin aspirație, utilizând un ac foarte subțire care este introdus prin abord vaginal. Procedura este ghidată cu ajutorul ecografiei transvaginale sau abdominale. Ovulele sunt apoi depozitate într-un lichid nutritiv și incubate (1).

Această procedură durează în jur de 20 de minute și necesită anestezie generală. Pacienta poate experimenta crampe sau presiune abdominală după recoltare (1).

Recoltarea lichidului seminal

Lichidul seminal sau sperma trebuie recoltată de la partener înainte de a extrage spermatozoizii. Proba de lichid seminal se obține prin masturbare sau aspirație testiculară (cu ajutorul unui ac). De asemenea, se poate utiliza spermă de la donator (1).

Fertilizarea

Etapa de fertilizare presupune combinarea spermatozoizilor cu ovulele. Se poate realiza prin 2 metode (1):

  • Spermatozoizii sănătoși sunt amestecați cu ovulele și se incubează peste noapte.

  • Fiecare ovul este injectat cu un singur spermatozoid sănătos. Se utilizează în cazul unei calități scăzute a spermatozoizilor.

Monitorizarea embrionului

În următoarele zile, medicul ține sub monitorizare embrionii, pentru a se asigura că se dezvoltă corespunzător. În cursul acestei etape, se pot efectua teste genetice, pentru a elimina riscul de a transmite o afecțiune genetică bebelușului. Se vor alege doar embrionii fără mutații genetice pentru implantare (1, 2).

Se utilizează mai mulți embrioni, pentru a fi siguri că măcar unul se va implanta în peretele uterin. Totuși, acest lucru crește riscul de sarcină multiplă.

Transferul embrionilor

Ultima etapă, care are loc la 2-5 zile de la recoltarea ovulelor, presupune transferul embrionilor în uter. Medicul utilizează un tub subțire din plastic numit cateter, pe care îl introduce prin vagin, până în uter. Apoi, injectează prin tub embrionii suspendați într-un fluid. Procedura poate cauza crampe ușoare. Dacă aceasta are succes, implantarea unui embrion are loc la 6-10 zile după transfer (1).

După aproximativ 12 zile de la transfer, se vor începe testele pentru depistarea eventualei sarcini (1). În cazul în care procedura nu a avut succes, medicul poate propune alte tehnici de reproducere asistată sau repetarea procedurii.

Așadar, fertilizarea in vitro este cea mai bună soluție pentru cuplurile infertile care își doresc un copil. Discută cu medicul despre riscurile și șansele procedurii în cazul tău.

Referințe:

  1. “In Vitro Fertilization (IVF) - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org/tests-procedures/in-vitro-fertilization/about/pac-20384716#:~:text=IVF%20involves%20several%20steps%20%E2%80%94%20ovarian,one%20cycle%20may%20be%20needed.. Accessed 24 Aug. 2022.

  2. ‌Martel, Janelle. “In Vitro Fertilization (IVF).” Healthline, Healthline Media, 11 Feb. 2016, www.healthline.com/health/in-vitro-fertilization-ivf. Accessed 24 Aug. 2022.