Numărul 112 est celebrat anual la data de 11 februarie în toate țările din Uniunea Europeană, încă din anul 2009. Aici sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știm atunci când vrem să sunăm la 112.
Cum să suni la 112
Pentru ca apelul la 112 să fie unul de succes trebuie mai ales să fim calmi pentru a oferi toate informațiile necesare pentru a ne ajuta în situațiile de criză. Apelul ar fi cel mai bine să vină din partea persoanei ce are nevoie de ajutor, dacă alte persoane apelează în locul tău se poate cauza o întârziere a echipajelor.
După ce am apelat 112, următorul pas important este să aem răbdare până răspunde operatorul, dacă apelăm în mod repetat, apelul va ajunge mereu la finalul cozii de așteptare, fiind considerat un apel nou.
Trebuie să ne prezentăm și să oferim cât mai multe informații despre locul în care este urgența, iar dacă apelul nu este făcut din zona în care se află urgența, acest lucru trebuie precizat.
Trebuie să urmăm sfaturile operatorului, să îi răspundem succint la întebări și să nu închidem apelul decât în momentul în care dispecerul ne spune acest lucru, de altfel, trebuie să ne păstrăm telefonul liber în caz ca ne va contacta dispecerul după.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Când trebuie să apelăm 112
Apelurile false la 112 sunt sancționate, iar doar dacă situția în care vă aflați sau pe care o vedeți este una dintre cele de mai jos sau similar cu aceasta ar trebui să apelați numărul de urgență.
Exemple de cazuri în care se poate apela 112 sunt atunci când; obiecte de constructii, auto, pădure, sau altelele ard, sau atunci când fumul se iese dintr-o clădire; persoane blocate care trebuie să fie eliberate de vehicule avariate, din cladiri prabusite, copaci căzuţi sau a instalaţiilor; cineva încearcă să fure o maşină; cineva încearcă să deterioreze sau sa distruga bunuri; vedeti un accident de masina grav cu persoane rănite sau ucise; observaţi un om cautat de politie; tu sau persoane din apropiere sunteti victime ale unui act de violenţă; veţi găsi un lucru care arata similar cu explozivii;
esti un martor la o tentativă de sinucidere; observaţi o persoană pe strada care poate fi inconştienta; tu sau persoane din apropiere sângerati şi nu sunteti în măsură a opri sângerarea pe cont propriu; o persoană se sufoca sau nu este capabila de a respira; o persoană suferă un şoc electric (de la lovituri de trăsnet sau reteaua de energie electrică); eşti un martor al unui accident de muncă grav, adică atunci când echipamentul utilizat taie un membru sau provoaca alte rani grave.Citeste si: O mașină a intrat în plin, într-o stație de autobuz- 3 persoane, rănite, printre care un copil de 13 de ani
Sursa: primulajutor.botcau.ro