Cum să rămâi sănătos după andropauză

Author: Ana Filip
Actualizat: 26 aug 2022, 11:38

Andropauza - sau deficitul de hormoni androgeni asociat cu înaintarea în vârstă sau menopauza masculină - este un fenomen biologic normal, ce reunește o serie de simptome provocate în principal de scăderea secreției de testosteron. Comunitatea medicală rămâne împărțită în ceea ce privește definiția andropauzei, iar cercetările pe acest subiect sunt puține. Se consideră, totuși, că andropauza este cea mai mare modificare hormonală cu care se pot confrunta bărbații, după pubertate. Iată mai jos câteva sfaturi utile pentru a rămâne într-o formă maximă, după instalarea andropauzei.

Ce este andropauza

Testosteronul este un hormon sexual, care se găsește în organismul bărbaților în cantități mari, dar și la femei, în cantități mult mai mici. Are un rol important în mai multe procese, precum reglarea masei osoase, a libidoului, distribuția celulelor adipoase și a masei musculare, producția de spermatozoizi etc. Spre deosebire de menopauză, andropauza nu este asociată cu reducerea fertilităţii, ci doar cu cea a nivelului de testosteron. În plus, nu toți bărbații sunt neapărat afectați de acest fenomen, care ar putea dura, în medie, între 7 și 8 ani și care se poate manifesta din al patrulea până în al șaselea deceniu de viață. Simptomele pot varia și ele de la o persoană la alta, iar printre acestea se numără:

  • Reducerea cantității firelor de păr
  • Scăderea densității minerale osoase
  • Scăderea masei musculare
  • Scăderea libidoului
  • Tulburări erectile
  • Scăderea nivelului de energie
  • Creșterea masei adipoase
  • Tulburări de dispoziție (stare depresivă, iritabilitate, furie etc.)
  • Bufeuri
  • Tulburări de somn
  • Transpirație excesivă.

Este recomandat, dacă te confrunți cu astfel de simptome, să consulți un medic, pentru a elimina riscul de alte patologii.

Cum se gestionează andropauza

În general, după efectuarea analizelor recomandate de medic în scopul diagnosticării, poate fi instituit un tratament pe bază de testosteron natural. Ca orice tratament, totuși, acesta poate să implice posibile riscuri (apnee în somn, risc crescut de cancer de prostată etc.). Doar medicul este în măsură să evalueze echilibrul dintre beneficii și riscuri înainte de recomanda un astfel de tratament. Tot acesta va monitoriza eficacitatea tratamentului și apariția reacțiilor adverse.

Ce modificări în stilul de viață poți face pentru a-ți menține o bună stare de sănătate

Obiceiurile mai sănătoase, precum evitarea sedentarismului, o alimentație echilibrată, un somn de calitate, sunt de ajutor în menținerea unei forme maxime la orice vârstă. Totuși, nu există viață cotidiană perfectă. Important este, deci, să-ți stabilești câteva obiective realizabile și să incluzi schimbările treptat în viața ta.

O alimentație mai sănătoasă

Excesul de greutate este un factor care poate duce la o scădere dramatică a nivelului de testosteron la bărbați. Evită pe cât posibil produsele alimentare ultraprocesate, care conțin multe grăsimi și o cantitate mare de sare, precum și pe cele cu un conținut ridicat de zahăr.

Acizii grași Omega-3, fibrele, fructele, legumele și un aport bun de calciu pot fi de mare ajutor. Una dintre cele mai bune modalități de a promova o bună circulație a sângelui și, prin urmare, de a îmbunătăți funcția erectilă este creșterea aportului de acizi grași Omega-3 de proveniență marină. Poți consuma de două ori pe săptămână pește gras, precum somonul, păstrăvul, macroul, sardinele și tonul, dar și să folosești remedii naturiste care conțin aceste substanțe.

Pe de altă parte, suplimentele alimentare pe bază de plante, precum Maraton Forte, pot fi folosite și pentru creșterea performanței sexuale, pentru că nu au efecte secundare și nu dau dependență.

Nu în ultimul rând, pentru a maximiza performanța creierului și a menține un moral bun, distribuie uniform aportul de nutrienți pe parcursul zilei, cu trei mese echilibrate și una sau două gustări, cu multe fructe și legume, puțină carne sau alte proteine de bună calitate și produse din cereale integrale.

Practică regulat activități fizice

Combate sedentarismul, pentru a-ți susține echilibrul nutrițional și o greutate stabilă. În plus, practicarea activităților sportive ajută la menținerea tonusului muscular, dar și la combaterea depresiei, datorită endorfinelor care sunt eliberate de organism. Alege întotdeauna o activitate fizică ce îți face plăcere, poate să fie  inclusiv simplul mers pe jos, adaptată abilităților tale și pe care să o faci, de preferat, zilnic.

Un somn de calitate

Somnul este esențial pentru buna funcționare a organismului. Un somn de proastă calitate duce la apariția oboselii cronice, a tulburărilor de dispoziție, a bolilor cardiovasculare, printre altele, dar și la scăderea libidoului.

În concluzie, dacă te confrunți cu simptomele andropauzei, consultă un medic specialist, care îți va putea face cele mai bune recomandări în ceea ce privește gestionarea acestei tulburări. De asemenea, fă schimbări în stilul de viață, pentru a-ți menține sănătatea la cote cât mai ridicate.