5 sfaturi pentru o recuperare rapidă după liposucție

Author: Ana Filip
Actualizat: 30 aug 2022, 10:41

Liposucția reprezintă o intervenție estetică cu ajutorul căreia se pot înlătura porțiuni de grăsime din unele zone ale corpului. În timpul operației, medicul sculptează și conturează zonele problematice, înlăturând permanent celulele de grăsime. În continuare, îți oferim cinci sfaturi despre cum te poți recupera rapid după liposucție.

Cât durează recuperarea rapidă după liposucție?

După ce ai apelat la una dintre tehnicile de liposucție, urmează recuperarea. Aceasta depinde de zona în care a avut loc liposucția, de exemplu, la abdomen, coapse, șolduri, fese. Recuperarea rapidă durează, de regulă, între cinci și șapte zile. După această perioadă, îți poți lua serviciul, dacă nu implică efort fizic. 

Persoanele ale căror activități implică mult efort fizic sau care obișnuiesc să facă exerciții fizice intense au nevoie de o recuperare mai extinsă, care durează între patru și șase săptămâni. Recuperarea pe termen lung este cea care durează, în general, trei luni, timp în care inflamația din corp se diminuează.

Sfaturi pentru recuperare 

Iată ce ai putea face pentru ca recuperarea să se desfășoare mai rapid în urma liposucției:

       1. Odihnește-te îndeajuns de mult

Discută cu medicul tău câte ore ar fi ideal să dormi și cât timp ar fi necesar pentru repaus. Odihna este foarte importantă în procesul de recuperare, dar este un factor influențat de locul unde a fost făcută liposucția și suprafața pe care s-a efectuat.

Înainte de procedură, amenajează-ți dormitorul de acasă cât mai confortabil, ca atunci când revii, să nu depui efort aranjându-l. Asigură-te că zona în care te odihnești este igienizată frecvent și că îți schimbi des lenjeria de pat. Este posibil să existe scurgeri din locurile unde a avut loc procedura, astfel că se recomandă să așezi o folie de plastic pe sub cearceaf, pentru a nu murdări salteaua. 

       2. Folosește îmbrăcăminte de compresie

Înainte de a avea loc liposucția, întreabă-l pe medic dacă ai nevoie de articole vestimentare medicale de compresie. În cazul în care va fi necesar să porți astfel de haine, este indicat să le achiziționezi în avans, ca să începi să le porți exact când îți permite medicul. 

Imediat după intervenție, acesta îți va aplica unele comprese speciale, dar sunt diferite de îmbrăcămintea de compresie. Acestea din urmă contribuie la aplicarea presiunii în zona unde a avut loc liposucția, pentru a opri sângerarea și a menține forma creată prin operație. În cazul în care medicul consideră că ai nevoie de ele, va trebui să le porți circa două săptămâni, în funcție de cum te sfătuiește medicul.

       3. Ia medicația prescrisă de medic

Dacă medicul îți va da o medicație pe care să o administrezi o perioadă după ce începi recuperarea, se recomandă să urmezi întocmai instrucțiunile. Ia medicamentele exact așa cum ți-a spus medicul.

În cazul în care nu îți prescrie medicație, dar pe parcursul recuperării te confrunți cu inflamații, cere-i sfatul cu privire la ce medicamente ar fi benefice în cazul tău. Numai specialistul îți poate face recomandările potrivite, deoarece îți cunoaște istoricul medical și particularitățile organismului.

       4. Fă mișcare

În timpul recuperării, fă ușor mișcare. Este indicat să faci plimbări pe jos, cu pași mărunți, în ritm lent, pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge, care pot fi foarte periculoase. 

Fă mișcare în fiecare zi și discută cu medicul tău pentru detalii legate de caracteristicile situației tale. Pe măsură ce te recuperezi, poți grăbi pasul și poți parcurge distanțe din ce în ce mai mari, dar numai cu acordul medicului. Ai grijă să nu te forțezi și să respecți întotdeauna recomandările specialistului.

      5. Formează-ți obiceiuri alimentare sănătoase

Liposucția presupune eliminarea permanentă a unor celule de grăsime, iar acest lucru trebuie susținut printr-un stil de viață sănătos. Fă alegeri sănătoase cu privire la alimentație și asigură-te că te hidratezi suficient de mult.

De regulă, dieta trebuie să includă multe proteine, întrucât au rol în recuperarea rapidă. De asemenea, redu pe cât de mult posibil aportul de sare și evită alimentele procesate ce o conțin în cantități ridicate. 

Cu ambiție, răbdare și determinare, te poți recupera rapid după liposucție! Ține cont de recomandările medicului și formează-ți obiceiuri sănătoase din care să nu lipsească mișcarea, alimentele bogate în proteine și nu uita să te hidratezi corespunzător!

Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.

Chirurgie plastică și estetică

Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare

www.cosmedica.ro

https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.