3 sfaturi să alegi cel mai bun credit pentru nevoile tale

Author: Oana Picerea

Alegerea unei soluții de creditare poate fi complicată, dacă nu iei în calcul câțiva factori meniți să-ți ușureze munca. Compararea mai multor oferte existente pe piața financiară, în funcție de anumite criterii simple, te ajută să identifici un împrumut avantajos pentru portofelul tău.

Fie că ai de gând să accesezi un credit nevoi personale sau un credit rapid, îți recomandăm să nu te grăbești. Este important să verifici atent mai multe aspecte financiare, care-și pun amprenta asupra ratei tale lunare. Astfel, vei ști să te ferești de împrumuturile prea scumpe pentru buzunarul tău, ba mai mult, vei reuși să eviți problemele neplăcute care ar putea să apară pe perioada rambursării.

Analizează costurile de la A la Z

Pentru a avea siguranța că alegi un credit potrivit care să nu-ți dea bătăi de cap, va trebui să pui sub lupă toate costurile pe care le implică un anumit produs financiar acordat fie de bănci, fie de IFN-uri.

1. Dobânda

Primul cost pe care ar trebui să îl verifici este cel aferent dobânzii. Bineînțeles, chiar și o diferență de 0,5% între dobânzile a două împrumuturi își face simțită prezența în portofelul tău, când achiți rata lunară.

Nu neglija nici tipul dobânzii. O dobândă fixă vine la pachet cu avantajul unor rate egale, pe întreg parcursul derulării contractului de credit. În paralel, dobânda variabilă este actualizată trimestrial și poate crește în funcție de evoluția indicelui de referință IRCC.

2. Comisioane

Dacă ai găsit cea mai mică dobândă de pe piață înseamnă că implicit ai descoperit și cel mai avantajos împrumut? Complet fals! Există riscul ca respectivul împrumut să vine la pachet cu numeroase comisioane - de analiză a dosarului, de administrare a creditului, de modificare a datei scadente etc. -, iar valoarea acestora să fie deloc neglijabilă.

Cea mai bună variantă pe care o poți alege presupune existența unui nivel cât mai redus al dobânzii și a unui număr cât mai mic de comisioane.

3. DAE

Dobânda Anuală Efectivă (DAE) reprezintă un indicator important pe care nu trebuie să îl treci cu vederea, întrucât îți arată costul total al împrumutului. Evident, un credit avantajos are o valoare DAE cât mai modestă.

4. Moneda

Dacă te gândești că ar fi mai ieftin un împrumut în euro, având în vedere nivelul atractiv al dobânzilor percepute, îți recomandăm să analizezi bine situația. Un astfel de credit se dovedește avantajos doar în cazul în care obții venituri în aceeași monedă. În schimb, dacă salariul tău este în lei, un credit în euro poate avea efecte dezastruoase asupra bugetului tău lunar, întrucât rata îți va crește la fiecare devalorizare a monedei naționale.

Informează-te despre avantajele de care poți beneficia

Dacă iei la puricat mai multe oferte de creditare, nu numai că îți vei putea face o idee clară despre nivelul costurilor percepute, ci vei putea fi la curent și cu avantajele de care poți profita.

De exemplu, pe piața nebancară există și IFN-uri care acordă împrumuturi cu 0 dobândă. Poți scăpa de grija dobânzii în cazul în care accesezi primul credit urgent. Ține cont însă că dacă alegi o astfel de soluție de creditare și se întâmplă să depășești data scadentă când achiți ratele, costurile vor fi destul de ridicate, ba mai mult, DAE se poate ridica la peste 7.000%.

Un alt avantaj al creditelor urgente este acela că le poți obține online chiar și în weekenduri sau în zilele de sărbătoare, când nu poți accesa serviciile băncilor.

Dacă alegi un credit nevoi personale de la bancă, ai posibilitatea de a beneficia de o dobândă redusă față de cea standard dacă:

  • Îți deschizi un cont în care să-ți fie virat salariul;

  • Alegi să închei și o asigurare de viață sau pentru situații neprevăzute;

  • Îți refinanțezi alt împrumut.

    Printre avantajele creditelor de nevoi personale, în funcție de bancă, se mai numără:

  • Acordarea unei perioade de grație de 3 sau 6 luni;

  • Flexibilitate în ceea ce privește alegerea și chiar modificarea ulterioară a datei scadente.

Compară mai multe împrumuturi

Indiferent de tipul de credit pentru care ești eligibil, poți găsi un împrumut rentabil dacă analizezi mai multe oferte din portofoliile băncilor și ale IFN-urilor. Astfel, vei putea lua o decizie înțeleaptă abia după ce vei pune în balanță atât avantajele, cât și dezavantajele fiecărei soluții financiare.

Când compari împrumuturile, fii atent la nivelul dobânzilor, la comisioane și la valoarea DAE. Ținând cont de aceste costuri, poți identifica un împrumut echitabil pentru care să nu plătești ulterior mai mult decât ar fi cazul.

Totodată, este indicat să te gândești bine înainte de alegerea perioadei de rambursare, tocmai pentru nu sta stresat pe parcursul derulării contractului de credit. În cazul împrumuturilor de nevoi personale, băncile îți permit să-ți achiți ratele în maximum 60 de luni. Intervalul este mai scurt în cazul creditelor urgente și variază între câteva săptămâni și cel mult 30 de luni, în funcție de politica fiecărui IFN.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.