Cine este Liz Truss, noul premier al Marii Britanii. Ea este cea care îl va înlocui pe Boris Johnson

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 05 iun 2023, 04:15

Liz Truss, premierul Marii Britanii

Sursa: instagram Liz Truss

Liz Truss va fi noul premier al Marii Britanii, asta după ce a câștigat șefia Partidului Conservator din Marea Britanie. Iată cine este, de fapt, cea care îl va înlocui pe Boris Johnson.

Mare Britanie are un nou premier. Este vorba despre Liz Truss, cea care în prezent este ministrul britanic de Externe și ministrul pentru Femei și Egalități. Aceasta a câștigat șefia Partidului Conservator din Marea Britanie, reușind să îl învingă pe Rishi Sunak.

Liz Truss, noul premier al Marii Britanii

În Marea Britanie, candidatul care reușește să câștige alegerile Partidului Conservator devine, automat, prim-ministru al Marii Britanii.

Astfel, Liz Truss și Rishi Sunak au rămas în cursa pentru mult râvnita funcție, asta după ce, în total, au existat opt candidați. 

Liz Truss a primit cele mai multe voturi din partea membrilor Partidului Conservator din Marea Britanie, mai exact 81.326 voturi, în timp ce Rishi Sunak a primit 60.399, diferența fiind una vizibilă. Numărul total de alegători a fost de 172.437 și s-a înregistrat o prezență la vot de 82,6%, potrivit digi24.ro. 

Imediat după ce a aflat rezultatul votului, Liz Truss, actualul premier al Marii Britanii, a ținut să transmită câteva cuvinte.

„Prieteni și colegi, vă mulțumesc pentru încrederea acordată să conduc marele nostru partid Conservator, cel mai mare partid politic de pe Pământ”, a spus Liz Truss după ce a fost anunțat rezultatul votului.

Citeste si: Cine a omorât-o, de fapt, pe Daria Dughina. Rusia învinovățește America și Ucraina pentru atac

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: VIDEO Cum i-a spus Mihai Albu fiicei sale despre boala nemiloasă cu care s-a confruntat? Momentul în care a ales să îi spună adevărul. „S-a panicat, mi-a spus să mă fac bine.”

Cine este, de fapt, Liz Truss? 

Liz Truss, pe numele complet Mary Elizabeth Truss, s-a născut pe data de 26 iulie 1975 în Oxford și este un politician britanic al Partidului Conservator.

Aceasta a studiat filosofia, politica și economia și absolvit în anul 1996 University of Oxford. A lucrat o perioadă ca economist, iar ulterior a fost vice-președinte al Think-Tanks Reform. Și-a început cariera politică după ce a devenit parlamentar la Alegeri legislative în Regatul Unit din 2010.

 

Liz Truss, în vârstă de 47 de ani,  a fost preocupată de reforme legate de educație și îngrijirea copilului, aceasta fiind din 2012 până în 2014 „Parliamentary Under-Secretary of State“. Din 2019 este ministru al femeilor și egalității și din 2021 ministru de externe.

Liz Truss provine dintr-o familie de intelectuali, având în vedere că tatăl acesteia a fost profesor de matematică, iar mama a lucrat ca asistentă medicală.

Dorința de a lupta pentru un trai mai bun, dar și pentru femei și pentru drepturile acestora i-a fost insuflată chiar de mama ei, care participa la marșuri pentru Campania de Dezarmare Nucleară.

În momentul în care a intrat în politică, Liz Truss a fost de partea democraților liberali, însă ulterior a trecut de partea conservatorilor. În anul 2001, aceasta a candidat pentru Hemsworth, la alegerile generale, însă a suferit o înfrângere.

La fel s-a întâmplat și în 2005, iar în 2006 a fost aleasă consilier la Greenwich, potrivit stirileprotv.ro.

În momentul în care Boris Johnson a devenit premier, Liz Truss a obținut funcția de secretar pentru comerț internațional, ulterior, în 2021, aceasta a preluat funcția de ministru de Externe. 

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 193 de război în Ucraina. Volodimir Zelenski i-a cerut Ursulei von der Leyen să pregătească mai multe sancțiuni pentru ruși. Rusia a bombardat Mykolaivul și a avariat mai multe case și spitale

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.