Virgil Popescu spune ce se întâmplă cu prețul gazului. Ministrul Energiei a spus ce se dorește la nivel înalt, pentru ca prețurile să nu mai fie atât de mari.
Ce se întâmplă cu prețul gazului?
Virgil Popescu susține că se dorește ca prețul gazului și prețul energiei electrice să fie decuplate, deoarece prețul gazului îl dictează pe cel al energiei electrice.
Mai mult decât atât, ministrul Energiei a mai specificat faptul că gazul rusesc este cel care dă semnalul de preț în Europa, motiv pentru care decuplarea pare a
„Gazul rusesc e un semnal de preţ. Preţul gazului rusesc influenţează preţul gazului în toată Europa. Ar însemna că se dă un semnal de preţ şi reacţionează piaţa automat în jos. Mai mult, dorim, şi aici susţinem foarte clar, decuplarea preţului gazului natural de preţul energiei electrice, pentru că un gaz scump duce la o energie electrică scumpă care trage toată piaţa.
Şi mai avem un lucru pe care îl susţinem, suspendarea derivatelor. Derivatele sunt nişte produse financiare pe care anumiţi traderi şi operatori din piaţă, împreună cu anumiţi producători le joacă pe nişte burse externe. Aceste produse derivate duc la tendinţa să crească preţul pieţei Şi într-o piaţă care nu mai este stabilă, aceste lucruri pot să dăuneze şi să tragă piaţa în sus. Inclusiv acest lucru, de suspendare, pe perioada asta foarte tulbure a pieţelor, a produselor care pot să creeze valuri în piaţă”, a spus Virgil Popescu în cadrul unei intervenții la Digi24.
Citeste si: Volodimir Zelenski cere sancțiuni dure pentru turiștii ruși: "Nu ar trebui să poată folosi Europa"
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Sistemul de plafonare pentru prețul gazelor va rămâne neschimbat
În continuare, ministrul Energiei a mai punctat faptul că sistemul de plafonare pentru prețul gazelor naturale va rămâne același și, mai mult decât atât, pentru persoanele casnice care au centrală proprie, a fost ridicat plafonul care exista până în prezent.
Cu toate acestea, Virgil Popescu a continuat să susțină ideea că, pentru români, urmează o iarnă dificilă, dar și că, din fericire, țara noastră nu este atât de dependentă de gazul rusesc precum sunt ale state.
Mai mult decât atât, România poartă discuții și cu alte state pentru ca livările suplimentare de gaze să aibă loc pentru iarna care va veni în curând. De asemenea, acesta susține că „fluxul de gaze Rusia-Ucraina-România s-a redirecționat pe zona de sud”.
Citeste si: Cine va beneficia de plafonarea prețurilor. Noi schimbări au fost anunțate
Cu toate acestea, Virgil Popescu este optimist și susține faptul că România are stocate 2,306 miliarde de metri cubi de gaze, însemnând 75,6%, conform digi24.ro.