Vești proaste pentru acești pensionari! Noul președinte al CCR a dat undă verde pentru tăierea pensiilor speciale

Autor: Lavinia Medrea

Marian Enache, noul președinte CCR, a aprobat tăierea pensiilor speciale, motivând că autoritățile trebuie să respecte economia realității actuale.

Noul președinte al Curții Constituționale a României (CCR), Marius Enache, a declarat că decizia de a tăia pensiile speciale ține cont de realitatea socio-economică, relatează Capital

Noul președinte CCR a dat undă verde la tăierea pensiilor speciale

„Pentru restul pensiilor speciale, o decizie a CCR trebuie să fie şi adecvată. Voi urmări ca deciziile CCR să fie adecvate şi realităţilorsocio-economice, fără a încălca prevederile constituţionale şi legile. În general, trebuie să avem decizii echilibrate şi cu măsură.

Citeste si: Casa Națională de Pensii: Elevii care primesc pensie de urmaș riscă să rămână fără bani! Ce acte trebuie să depună de urgență

La militari, lucrurile trebuie chibzuite. Şi la adoptarea legilor şi la pronunţarea deciziilor. Pentru militari, legiuitorul trebuie să se gândească foarte bine dacă nu este justificat să aibă pensii, indemnizaţii”, a precizat Marian Enache.

Cel puțin pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi eliminate

Beneficiază de pensii speciale 19 deputați și senatori din Parlamentul României.

Printre aceștia, mai încasează și foști magistrați, militari, dar și foști lucrători din sistemul de apărare și ordine publică.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, acum ceva timp, că cel puțin pensiile speciale ale parlamentarilor ar trebui să fie eliminate în sesiunea de toamnă din 2022.

Chiar dacă sesiunea parlamentară a început acum câteva zile, în Parlamentului nu există, deocamdată, un proiect de lege care vizează eliminarea pensiilor speciale.

De reținut este că România, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), promite să facă o reformă în sistemul de pensii de stat.

Citeste si: Cu cât vor crește pensiile, începând cu anul 2023. Marcel Ciolacu a făcut anunțul mult așteptat de români

Așadar, țara noastră trebuie să scoată definitiv pensiile speciale. Reforma ar trebui să existe anul viitor. Totuși, Guvernul nu a decis nimic, deoarece premierul Nicolae Ciucă a afirmat că pensiile militare nu pot fi tăiate și că nu reprezintă pensii de lux, dar și decizia Curții Constituționale interzice tăierea pensiilor magistraților.

La Camera Deputaților, de cea mai mare indemnizație beneficiază Eugen Neață, respectiv peste 160.000 de lei pensie specială, iar dintre senatori, cea mai mare pensie specială o primește Ioan Stan, respectiv peste 83.000 de lei în decurs de un an.