Încă două zile libere în plus pentru români. Când pică acestea

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 08 iun 2023, 03:00

Încă două zile libere în plus pentru români. Când pică acestea

Sursa: Istock

Românii primesc încă două zile libere legale pe an. Proiectul de lege a fost depus de PSD la Senat, în decursul acestei săptămâni.

Românii primesc încă două zile libere legale pe an. Proiectul de lege, care a fost depus la Senat săptămâna aceasta, a fost inițiat de Marcel Ciolacu, președintele PSD, dar și de Alfred Simonis, liderul deputaților PSD.

Românii primesc încă două zile libere legale pe an

Zilele de 6 și de 7 ianuarie vor deveni zile libere legale și este un lucru bun pentru creștinii ortodocși, deoarece, în România, procentul lor este de 86,45%, conform datelor furnizate de ultimul recensământ.

Mai mult decât atât, cei din PSD susțin că sărbătoarea Sfințirea cea Mare este un procedeu ce se realizează doar de Bobotează, motiv pentru care insistă ca aceste două zile să fie libere.

„Pentru creştinii ortodocşi Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, grecocatolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României.

Citeste si: Nume sărbătorite de Sfânta Maria 2022

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă”, se arată în motivele invocate de către PSD.

„Susţinem cele mai sus menţionate pentru a asigura la modul concret libertatea de religie garantată la articolul nr.l8

din «Declaraţia Universală a Drepturilor Omului», la articolul nr.lO din «Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene», la articolul nr.9 din „Convenţia Europeană a Drepturilor Omului», la articolul nr.29 din «Constituţia României», precum şi de «Legea nr.489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor». în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă”, au mai spus social-democrații.

Mai multe țări creștine au ziua de 7 ianuarie zi liberă

PSD insistă ca data de 7 ianuarie să fie zi liberă, deoarece mai multe țări creștine, printre care se numără Grecia, Belarus, Moldova, Georgia, Ucraina, Rusia și Cipru au aprobat ziua de 7 ianuarie ca zi liberă.

Citeste si: Mesaje Sfânta Maria Mică 2022. Ce urări să transmiți pe 8 septembrie, atunci când se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului

„Având în vedere cele menţionate mai sus, propunem spre dezbatere şi adoptare iniţiativa legislativă pentru completarea alin.(l) al art.139 din Legea nr. 53/2003- Codul muncii, astfel încât zilele de 6 (Sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul), sărbători deosebit de importante pentru creştinii ortodocşi, şi nu numai, să fie declarate ca zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează”, au mai menționat liderii PSD, conform spynews.ro.

 

Taguri: