LIVE TEXT: Primul mesaj al Prințului Harry după moartea Reginei Elisabeta a II-a:”Îți mulțumesc pentru sfaturile bune și pentru râsul molipsitor”

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 12 sep 2022, 14:28

Ultimul drum al Reginei Elisabeta a II-a a început ieri, când cortegiul funerar cu sicriul suveranei a plecat către Edinburgh pentru a fi depus la Palatul Holyroodhouse.

Duminică, 11 septembrie, sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a a fost mutat de la Castelul Balmoral, Scoția, și dus la Edinburgh, unde a fost depus în sala tronului a Palatul Holyroodhouse. După un drum de mai bine de șase ore, cu mai multe opriri, pentru ca oamenii să-i aducă un omagiu suveranei, cortegiul funerar a ajuns la Edinburgh. Tot ieri, Regele Charles al III-lea a fost proclamat șef de stat în Canada, Australia și Noua Zeelandă.

De asemenea, tot ieri, a fost proclamat rege în Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

”Sicriul Majestății Sale Reginei a ajuns la Palatul Holyroodhouse, unde se va odihni în Sala Tronului până mâine după-amiază”, este mesajul transmis de Casa Regală.

UPDATE 14:26: Primul mesaj al Prințului Harry după moartea bunicii sale ”Îți mulțumesc pentru sfaturile bune și pentru râsul molipsitor”

Regina a fost „admirată și respectată la nivel mondial”, iar „grația și demnitatea neclintite au rămas adevărate de-a lungul vieții și acum devin moștenirea ei veșnică”, a declarat, luni, prințul Harry.

„Celebrând viaţa bunicii mele, Majestatea Sa Regina- şi deplângând pierderii ei- ni se reaminteşte tuturor de busola călăuzitoare care a fost pentru mulţi în angajamentul ei faţă de coroană şi datorie”.

Prințul Harry și-a amintit de cuvintele pe care regina le-a rostit după moartea soţului ei, Prinţul Philip: „Viaţa, desigur, constă în despărţiri finale, precum şi în prime întâlniri”.

„Bunico, în timp ce această despărțire finală ne aduce o mare tristețe, sunt veșnic recunoscător pentru toate momentele noastre – de la cele mai timpurii amintiri din copilărie cu tine, până la a te vedea pentru prima dată în calitate de comandant șef, până în primul moment în care am cunoscut-o pe soția mea dragă și i-am îmbrățișat pe strănepoții tăi iubiți”, a mai transmis prințul Harry.

„Prețuiesc aceste momente împărtășite cu tine și multe alte momente speciale. Deja ți se duce foarte mult dorul, nu doar de noi, ci și de toată lumea. Și dacă vorbim de primele momente, acum îl onorăm pe tatăl meu în noul său rol de Rege Charles al III-lea”, a mai spus ducelede Sussex.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Îţi mulţumesc pentru angajamentul tău faţă de Coroană. Îţi mulţumesc pentru sfaturile bune. Îţi mulţumesc pentru râsul molipsitor", a mai spus el. „Şi noi zâmbim ştiind că tu şi bunicul v-aţi reunit acum, în pace”.

UPDATE 12:50 Regele Charles a susținut primul discurs în Parlament

"Sunt profund recunoscător pentru condoleanțele prezentate. Parlamentul e instrumentul viu al democrației. Tradițiile ne sunt antice și vedem asta din construcția acestei mari săli, care ne amintește de strămoși.

Conexiunea tangibilă cu mama mea o vedem peste tot.

Ne-am adunat azi pentru a ne reaminti serviciul dedicat al Reginei către națiune și oameni. Încă de tânără și-a dedicat viața țării și oamenilor și menținerii principiilor constituționale care sunt inima națiunii noastre. Jurământul pe care l-a respectat cu devotament a demonstrat un exemplu de altruism. Cu ajutorul vostru și al lui Dumnezeu voi face la fel", a spus Regele Charles al III-lea.

UPDATE 11:00 Regele Charles al III-lea și Regina Consoartă vor merge astăzi în capitala Scoţiei, Edinburgh 

Regele și Regina Consoartă vor merge astăzi în capitala Scoției, Edinburgh, unde printr-o nouă procesiune sicriul Reginei Elisabeta a II-a este mutat de la Palatul Holyroodhouse la Catedrala St. Giles. O ceremonie religioasă este programată pentru ora 14:00 GMT. 

Seara va avea loc un priveghi pentru familia regală, potrivit digi24.ro.

UPDATE 9:40 Avioanele private sunt interzise la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Liderii lumii vor veni la funerarii 

Avionale private, elicopterele sau mașinile de stat sunt complet interzis la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a.

Șefilor de stat străini li s-a cerut să sosească în Marea Britanie cu zboruri comerciale. Vor fi transportați în grup, cu autobuzul, la catedrala Westminster. Aceste este protocolul pentru demnitarii străini, potrivit documentelor obținute de Politico. Acestea confirmă, de asemenea, că doar șefii de stat și partenerii lor au fost invitați la înmormântare. Asta pentru că ar fi imposibil ca în catedrală să încapă mai mulți reprezentanți din fiecare țară.

Protocolul mai prevede și că șefii de stat vor putea a oferi un omagiu regretatei regine, cu o durată de cel mult trei minute. În seara dinaintea slujbei de înmormântare, regele Charles al III-lea va găzdui o recepție pentru toți lideri, la Palatul Buckingham.

UPDATE 8:34: Sicriul cu trupul suveranei va fi depus astăzi la Catedrala St Giles

Casa Regală a anunțat programul pentru ziua de luni, 12 septembrie, când sicriul Reginei Elisabeta va fi depus Catedrala St Giles, unde va sta în repaus pentru a permite oamenilor din Scoția să-i aducă un omagiu.

8:18 Regele Charles al III-lea a primit reprezentanți ai Commonwealth

Regele Charles al III-lea, care este şef de stat pentru 14 ţări în afară de Marea Britanie, a primit duminică la Palatul Buckingham din Londra reprezentanţi ai Commonwealth-ului, format din 56 de state, în cea mai mare parte foste colonii britanice, informează AFP.

Citeste si: De ce nu a cedat Regina Elisabeta a II-a coroana lui Charles, până în prezent. Aceasta a domnit timp de 70 de ani

În cea de-a treia zi a sa ca rege, Charles al III-lea a primit-o pe secretara generală a Commonwealth, Patricia Scotland, după care i-a primit pe înalţii comisari (ambasadori) din diferite regate din organizaţie. Un număr de 15 regate, inclusiv Regatul Unit, Australia, insulele Bahamas, Canada, Noua Zeelandă sau Jamaica, fac parte din Commonwealth.

Ansamblul statelor din Commonwealth- unde trăiesc 2,5 miliarde de oameni- l-au proclamat pe Charles noul lor rege după decesul reginei Elisabeta a II-a. Evenimentul are loc într-un moment în care anumite foste colonii britanice sunt marcate de veleităţi republicane, notează AFP.

Citeste si: Copiii Ducilor de Sussex vor fi aduși în Anglia de către bunica maternă, Doria Ragland! Cât vor sta Harry și Meghan în UK