LIVE UPDATE Ziua 203 de război în Ucraina: Rusia recunoaște pentru prima dată înfrângerea de la Harkov

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 14 iun 2023, 00:25

Războiul dintre Rusia și Ucraina a intrat în a 203-a zi. Ucraina a făcut progrese semnificative în alungarea forțelor de invazie.

Au trecut 203 zile de când Rusia a invadat Ucraina. Marți, 13 septembrie, armata rusă a anunțat "lovituri masive" pe toate fronturile, ca reacție la contraofensiva fulgerătoare a trupelor ucrainene.

”De la începutul lunii septembrie până astăzi, militarii noştri au eliberat deja peste 6.000 de kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei, în est şi în sud. Înaintarea trupelor noastre continuă”, a declarat Volodimir Zelenski în urmă cu câteva zile.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 202 de război în Ucraina: O nouă moarte suspectă în Rusia. Ucraina a recucerit 6.000 de kilometri pătrați, anunță Zelenski

Update ora 15:20.Rusia recunoaște pentru prima dată înfrângerea de la Harkov

ISW observă că, deși aceasta nu este prima înfrângere din Ucraina, este pentru prima dată când Kremlinul recunoaște deschis înfrângerea din regiunea Harkov, la retragerea de la Kiev sau din Insula Șerpilor preferând să declare fie că “operațiunea și-a atins scopul”, fie că a făcut “ un gest de bunăvoință”.

“Recunoașterea de către Kremlin a înfrângerii de la Harkov arată că Putin este dispus și capabil să recunoască și chiar să accepte o înfrângere a Rusiei, cel puțin în anumite circumstanțe, fiind mai preocupat să abată vinovăția către altcineva”, scrie ISW în raportul său zilnic. 

Update ora 14:00. Zelenski, vizită surpriză în Iziumul eliberat de ruși

Zelenski a făcut miercuri o vizită surpriză în Izium, eliberat săptămâna trecută în cadrul ofensivei fulger a trupelor ucrainene.

Izium (regiunea Herkov) este la o distanță de circa 600 km de Kiev.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Președintele Ucrainei a mulțumit soldaților pentru eliberarea teritoriilor ucrainene și a ridicat solemn steagul ucrainean deasupra consiliului municipal", a transmis Brigada 25 Separată Aeropurtată Sicheslav.

 

Update ora 13:15.Noi estimări ale pierderilor rusești

Potrivit armatei ucrainene, trupele ruse au pierdut în ultima zi 350 de soldați, 5 tancuri, 3 transportoare blindate, 11 piese de artilerie, 2 sisteme antiaeriene, 2 elicoptere, 2 avioane, 4 drone, 3 echipamente speciale și 32 de autocisterne și alte vehicule.

 

Putin și Xi vor discuta despre războiul din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin și omologul chinez Xi Jinping se întâlnesc joi în marja summitului Organizației de Cooperare Shanghai care are loc în Kazahstan. Kremlinul a confirmat întâlnirea și a precizat că cei doi vor prezenta „o alternativă” la Occident, relatează BBC.

Citeste si: Vladimir Putin nu va opri atacurile asupra Ucrainei! Războiul a intrat în etapa a treia

Pentagonul: Forţele ruse s-au retras în Rusia din regiunea Harkov

Pentagonul a anunţat că unele forțe rusești au trecut din regiunea Harkov înapoi în Rusia, notează CNN.

„Am văzut un număr de forțe rusești, în special în nord-est, în regiunea Harkov, trecând granița înapoi în Rusia, pe măsură ce s-au retras în urma contraofensivei ucrainene ”, a declarat marți secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, în timpul unei ședințe de informare.

Citeste si: Rusia și China sunt din ce în ce mai apropiate. Întâlnire importantă între Vladimir Putin și Xi Jinping

Oficialul a adăugat că forțele rusești încă „există în masă în Ucraina”. SUA nu au fost surprinse că forțele ucrainene „au împins atât de repede cum au făcut-o ” în contraofensivă, a spus Ryder. „Probabil că rușii au fost cei care au fost surprinși” de împingere, a mai spus acesta.

 


Numerologul Oana Timofte a vorbit în exclusivitate la „Follow us” despre cum sunt afectate zodiile de eclipsa de lună.