Prim-ministrul din Antigua şi Barbuda, Gaston Browne, a declarat că va cere convocarea unui referendum pentru ca ţara să devină republică în termen de trei ani, după moartea Reginei Elisabeta a II-a.
Prima țară care anunță un referendum pentru renunțarea la monarhie după moartea reginei
Prim-ministrul a semnat un document care confirmă statutul de rege a lui Charles al III-lea, însă, câteva minute mai târziu, a spus că va face demersuri pentru un referendum, după ce inițial a făcut referire la o astfel de intenție la începutul acestui an, în timpul
Țara din Caraibe este una dintre cele 14 națiuni care l-au păstrat pe monarhul britanic ca șef de stat, notează News.ro.
„Acesta nu este un act de ostilitate sau consecinţa unor divergenţe între Antigua şi Barbuda şi monarhie, dar este pasul final pentru a închide acel cerc de independenţă, pentru a ne asigura că suntem cu adevărat o naţiune suverană”, a declarat Gaston Browne pentru ITV.
Când i s-a cerut un interval de timp pentru referendum, el a spus: „Aş spune că probabil în următorii trei ani”.
Acesta a mai precizat pentru același post TV că țara sa va rămâne un membru devotat al Commonwealth-ului, chiar dacă va elimina monarhia prin referendum.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
În luna aprilie a acestui an, prim-ministrul a făcut apel către ducii de Wessex, în timpul unei călătorii la Antigua, să-şi folosească „influenţa diplomatică” pentru a realiza „justiţia reparatorie” şi a subliniat dorinţa ţării sale de a deveni într-o bună zi o republică.
Totodată, Prinţul Edward a fost numit „arogant” pentru că a glumit că nu a luat notiţe în timpul comentariilor lui Browne.
La rândul lor, William şi Kate au fost criticați dur că au revenit la zilele coloniale din Jamaica în martie, după ce Prințul și Prințesa de Wales a dat mâna cu mulțimea printr-un gard din plasă de sârmă.