În timp ce Rusia și Ucraina se luptă de aproximativ șapte luni, un nou război a luat naștere. Azerbaidjan și Armenia au redeschis focul, iar numărul persoanelor ucise nu este de trecut cu vederea.
Armata din Azerbaidjan este acuzată de cruzime
Șeful armatei din Armenia acuză că soldații din Azerbaidjan au tăiat trupul unei femei soldat: „au dezbrăcat-o, i-au tăiat picioarele și degetele”.
„Ei au comis atrocități în pozițiile noastre de luptă împotriva militarilor noștri, inclusiv a femeilor militare. Nu găsesc cuvinte pentru a descrie cum au dezmembrat o femeie soldat, i-au tăiat picioarele, degetele, au dezbrăcat-o, acesta este ultimul nivel de cruzime”, a spus Edward Asryan, promițând, de asemenea, că va arăta filmarea cu dovezi.
De asemenea, acesta a mai specificat că mai multe crime de război au fost comise în toate direcțiile de atac, dar și că ceea ce i s-a întâmplat femeii soldat reprezintă o încălcare gravă a dreptului umanitar internațional, informează
Armenia a anunțat un acord de încetare a focului cu Azerbaidjan
După câteva zile de luptă, Armenia a anunțat un acord de încetare a focului cu Azerbaidjan.
Bombardamentele au avut loc în apropierea regiunii Nagorno-Karabah.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
„Cu participarea comunității internaționale, s-a ajuns la o încetare a focului ”, a spus Armen Grigoryan, secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, în cadrul unor declarații televizate la Erevan.
Încetarea focului a avut loc miercuri, 14 septembrie, începând cu ora locală 16:00. Azerbaidjan a publicat, ulterior, o listă cu numele a peste 70 de soldați care și-au pierdut viața în urma bombardamentelor, iar Armenia susține că peste 100 de soldați ai țării au avut aceeași soartă.
În tot acest timp, Uniunea Europeană a felictat decizia de încetare a focului, mărturisind că „a fost respectată până în prezent”.
„UE rămâne puternic implicată în procesul de normalizare dintre Armenia și Azerbaidjan”, a declarat și Peter Stano, purtătorul de cuvânt al blocului pentru afaceri externe și politica de securitate.
Citeste si: Ursula von der Leyen vrea ca Vladimir Putin să fie tras la răspundere în fața justiției: „Trebuie să piardă”
Ambele țări și-au adus acuze reciproce în ceea ce privește începerea atacurilor care au durat două zile.
Miercuri, 14 septembrie, Nikol Pashinyan, premierul Armeniei, a declarat că forțele din Azerbaidjan au preluat controlul asupra a 10 kilometri pătrați din teritoriul țării în timpul confruntărilor, informează dw.com.Conflictul a început din cauza regiunii Nagorno-Karabah care face parte din Azerbaidjan, dar care este locuită de armeni și care se află tot sub controlul lor.
Joi, 15 septembrie, protestatarii antiguvernamentali au cerut demisia premierului din Armenia, după ce s-a zvonit că acesta ar fi pregătit să accepte noi concesii cu Azerbaidjan.