LIVE TEXT: Ziua despărțirii de Regină, momente istorice: Sicriul a fost coborât în criptă

Autor: Alina Petre
Actualizat: 19 iun 2023, 03:25

Regina Elisabeta a II-a

Sute de lideri mondiali și ultimii membri ai șirului epocal de doliu și-au adus un ultim omagiu. Marea Britanie este acum pregătită să își odihnească cel mai longeviv monarh, Regina Elisabeta a II-a. Miliarde de oameni din întreaga lume vor fi cu ochii pe ea pentru a marca sfârșitul unei domnii care a definit o eră.

Familia regală s-a alăturat celor 2.000 de demnitari la funeraliile de stat, după ce a escortat sicriul reginei la Westminster Abbey pentru o slujbă de o oră de omagii și rugăciuni, care s-a încheiat cu două minute de tăcere și intonarea imnului național.

Regele Charles al III-lea și frații săi, precum și nepoții reginei, prinții William și Harry, se alătură acum procesiunii solemne în spatele sicriului ei și prin inima capitalei britanice, cu mulțimi uriașe aliniate pe străzi.

Elisabeta își va face apoi ultimul drum spre Windsor, unde va fi înmormântată alături de răposatul ei soț, prințul Philip, la puțin peste un an de la moartea acestuia.

Prințul George și Prințesa Charlotte iau parte la procesiunea către Wellington Arch

UPDATE 19.30: Sicriul a fost coborât în criptă 

Trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a, a fost coborât luni în cripta "Royal Vault" din Capela St George de la Castelul Windsor, unde a fost depozitat şi sicriul soţului suveranei, prinţul Philip, pentru a

putea fi îngropat alături de regină.

La slujba de înmormântare de la Capela St George din Castelul Windsor, oficiată de decanul de Windsor, David Coney, au participat aproximativ 800 de invitaţi.

Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de prinţul Philip în cadrul unei ceremonii private la care vor participa membri ai familiei regale. Pe lespedea de marmură a mormântului ei vor fi gravate cuvintele: "Elizabeth II 1926-2022".

UPDATE 19.00: Slujba de înmormântare, în desfăşurare la Castelul Windsor.

Slujba de înmormântare a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a început luni după-amiază, la capela St. George din Castelul Windsor, cu interpretarea corală a Psalmului 121, în aranjamentul muzical al lui sir Henry Walford Davies, anterior organist al capelei 

UPDATE 18.15: Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a ajuns la Castelul Windsor, în a cărui capelă, St.

George, va fi înmormântată în cursul serii, alături de soţul său, ducele de Edinburgh.

UPDATE 14.35: În timp ce sicriul reginei se îndreaptă spre istoricul Wellington Arch din centrul Londrei, în drum spre Windsor, Palatul Kensington a confirmat că doi dintre strănepoții ei, prințul George și prințesa Charlotte, vor lua parte la procesiune.

Aceștia vor merge în mașinile din spatele membrilor familiei regale care vor merge pe jos.

UPDATE 14.30: Regele Charles al III-lea a vorbit despre cât de „profund emoționat” el și Camilla, regina consoartă, au fost de numeroasele mesaje de condoleanțe din Marea Britanie și din întreaga lume.

„La Londra, Edinburgh, Hillsborough și Cardiff, am fost mișcați peste măsură de toți cei care și-au luat osteneala de a veni și de a-și prezenta omagiile pentru serviciul de o viață al scumpei mele mame, regretata regină”, a spus el într-un mesaj împărtășit înainte de serviciul funerar, menționând recentele vizite ale cuplului în Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor.

Citeste si: Prințul Harry s-a simțit umilit la priveghiul reginei Elisabeta a II-a: „Are inima frântă”! Ce s-a întâmplat cu uniforma pe care a primit-o

„În timp ce ne pregătim cu toții să ne luăm ultimul rămas bun, am vrut pur și simplu să profit de această ocazie pentru a le mulțumi tuturor acelor nenumărați oameni care au fost un sprijin și o mângâiere pentru familia mea și pentru mine în aceste momente de durere”, a mai spus el.

UPDATE 14.28: O echipă de purtători formată din gardienii trupei The Queen's Company 1st Battalion Grenadier Guards a fost cea care a ridicat sicriul monarhului pe trăsura cu tunuri, o trăsură istorică care a purtat sicriele monarhilor de la funeraliile reginei Victoria din 1901.

Renumită în întreaga lume pentru șepcile lor distinctive din piele de urs, compania reginei din gărzile de grenadieri este unul dintre cele mai vechi și mai vechi regimente din armata britanică, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Aceștia au dețin rolul ceremonial și militar de a proteja monarhul încă din 1656. Compania reginei este cu o treaptă mai sus decât gărzile obișnuite de grenadieri, deși acesta este tot un regiment de rang înalt al armatei britanice.

În mod tradițional, aceștia au rolul de a acționa ca purtători de sicriu pentru monarhul decedat, deoarece toți au peste 1,80 m înălțime, potrivit armatei britanice.

Când sicriul a părăsit Westminster Hall, a fost salutat de ofițerul și sergentul major al Yeomen of the Guard. Cunoscuți mai popular sub numele de „beefeaters”, yeomenii sunt cel mai vechi regiment al armatei și acționează ca gărzi de corp personale ale monarhului.

Camilla este acum regina consoartă. Care vor fi îndatoririle ei

UPDATE 14.21: În urma decesului reginei Elisabeta a II-a, nu mai există o regină britanică, dar există o regină consoartă. Acest titlu i-a fost acordat Camilei, soția regelui Charles al III-lea, timp de 17 ani.

În termeni practici, rolul de regină consort presupune însoțirea monarhului la angajamentele oficiale, la care i se adresează ca „Alteța Sa Regală”.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Regina consoartă are, de asemenea, funcția de consilier de stat, ceea ce îi permite să îndeplinească temporar unele îndatoriri în numele lui Charles dacă acesta este bolnav sau călătorește în străinătate. Aceste responsabilități pot include „participarea la reuniunile Consiliului Privat, semnarea documentelor de rutină și primirea acreditărilor noilor ambasadori în Regatul Unit”, potrivit site-ului oficial al familiei regale.

UPDATE 14.17: În timp ce sicriul reginei a fost purtat în Westminster Abbey, un bilet a putut fi văzut așezat deasupra sicriului ei.

Biletul, scris de regele Charles al III-lea, spunea: „În memoria iubitoare și devotată”, au confirmat oficialii.

UPDATE 14.14: După o slujbă funerară care a durat puțin peste o oră, sicriul reginei este purtat afară din Westminster Abbey și va fi dus la Wellington Arch, în inima Londrei, în drum spre ultimul său loc de odihnă din Windsor, un oraș situat la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de capitală.

UPDATE 13.17: O coroană colorată de flori a putut fi văzută așezată pe sicriul reginei în timp ce era transportat luni la Westminster Abbey.

La cererea regelui Charles al III-lea, coroana conține flori și frunze tăiate din grădinile Palatului Buckingham, Clarence House și Highgrove House, a precizat Palatul Buckingham.

Ea include plante alese pentru simbolistica lor, inclusiv rozmarin pentru amintire și mirt, simbol străvechi al unei căsnicii fericite. Mirtul din coroană a fost tăiat dintr-o plantă crescută dintr-o crenguță din buchetul de nuntă al reginei în 1947. Stejarul englezesc, care este menit să simbolizeze puterea iubirii, a fost de asemenea inclus, a precizat palatul.

Citeste si: Regele Charles al III-lea și Prințul William au mers la oamenii care stau la coada kilometrică pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Elisabetei a II-a

Alte elemente ale coroanei includ pelargoniums parfumate; trandafiri de grădină; hortensii de toamnă; sedum; dalii; și scabie, cu nuanțe de auriu, roz și burgundia intensă, precum și atingeri de alb care reflectă Standardul Regal pe care se află coroana.

De asemenea, la cererea regelui, coroana a fost realizată într-un mod sustenabil, într-un cuib de mușchi englezesc și ramuri de stejar și fără utilizarea de spumă florală, se arată în comunicat.

UPDATE 12.50: Timp de zece zile, mulți din Marea Britanie au plâns, au reflectat și s-au adaptat la absența reginei Elisabeta a II-a. Această durere a căpătat o formă fizică prin vederea sicriului regretatei regine călătorind pe străzile din Scoția și Anglia, în timp ce își face ultima călătorie.

Într-o procesiune funerară de câteva zile, care a început duminica trecută, sicriul de stejar al reginei a călătorit de la Balmoral, castelul scoțian unde a murit, la Holyroodhouse, palatul său oficial din Edinburgh. Marți, procesiunea a continuat la Palatul Buckingham din Londra și apoi la Westminster Abbey, unde are loc astăzi ceremonia funerară.

Cei îndurerați au avut ocazia să vadă sicriul de stejar al reginei în timp ce acesta era depus la Edinburgh și la Londra.

UPDATE 12.42: De când se află în stare de veci, sicriul reginei Elisabeta a fost acoperit cu drapelul Royal Standard și împodobit cu instrumentele de stat: Coroana Regală Imperială, Orbul Suveranului și Sceptrul Suveranului cu Cruce. Aceste obiecte vor rămâne la locul lor până la sfârșitul ceremoniei funerare de la Castelul Windsor, când vor fi ridicate în mod ceremonios de pe sicriul ei și așezate pe un altar.

Coroana imperială de stat este cea pe care monarhul o poartă în ziua încoronării sale, precum și la alte ocazii oficiale, cum ar fi deschiderea Parlamentului englez. Este confecționată din aur și încrustată cu 2.868 de diamante, 17 safire, 11 smaralde, 269 de perle și 4 rubine și simbolizează suveranitatea și puterea monarhului. O piesă centrală a coroanei este safirul Sfântului Eduard, descoperit în mormântul Sfântului Eduard Mărturisitorul în 1163.

Globul și spectrul suveranului datează amândouă de la încoronarea lui Carol al II-lea în 1661. Globul, un glob de aur surmontat de o cruce, globul îi amintește monarhului că puterea sa provine de la Dumnezeu. Spectrul a fost folosit la încoronarea fiecărui monarh din 1661 și a fost transformat în 1910 de bunicul Elisabetei, George V, prin adăugarea diamantului Cullinan I, cel mai mare diamant tăiat incolor din lume.

Acesta este cunoscut ca "marea stea a Africii de Sud". Bijuteria a fost un cadou al guvernului Africii de Sud după Războiul Boer din 1907, dar, la fel ca și diamantul indian Kohinoor din coroana de încoronare a reginei-mamă, a atras recent apeluri pe rețelele de socializare și din partea istoricilor pentru a fi repatriată, deoarece Africa de Sud se afla sub dominația imperială britanică atunci când au făcut acest cadou.

Nepoții reginei, prințul George și prințesa Charlotte, vor participa la înmormântare

UPDATE 11.14: Doi dintre nepoții reginei, prințul George și sora sa mai mică, prințesa Charlotte, vor participa luni la funeraliile de stat ale reginei, potrivit ordinului de slujbă publicat duminică seara de Palatul Buckingham.

Ei sunt cei mai mari copii ai moștenitorului tronului, prințul William, și ai soției sale, prințesa Kate.

George, în vârstă de 9 ani, este acum al doilea în linia de succesiune la tron. Charlotte, în vârstă de 7 ani, este a treia.

Celălalt frate al lor, prințul Louis, în vârstă de 4 ani, nu este listat printre participanți.

Potrivit ordinului de slujbă, George și Charlotte sunt așteptați să meargă prin Westminster Abbey, o biserică istorică din centrul Londrei unde va avea loc serviciul funerar, într-o procesiune în spatele sicriului reginei, alături de alți membri ai familiei regale.

Ei vor merge împreună în spatele părinților lor și vor fi urmați de prințul Harry și de soția sa, Meghan.

UPDATE 11.00: Peste 10.000 de ofițeri de poliție vor fi desfășurați în toată Londra și în Windsor în timpul funeraliilor de stat ale reginei, luni, în ceea ce va fi cea mai mare operațiune de securitate din istorie.

Aproximativ 2.300 de ofițeri de poliție se vor alinia pe traseul de la Westminster Abbey la Castelul Windsor și 1.000 de ofițeri de poliție se vor alinia pe traseul de la Westminster Abbey la Wellington Arch. Cel puțin 3.000 de ofițeri au fost recrutați din forțele din afara capitalei pentru a susține operațiunea.

Aproximativ 2.000 de ofițeri vor fi, de asemenea, desfășurați în apropierea Capelei Sfântul Gheorghe de la Castelul Windsor, unde regina va fi înmormântată.

Numeroși lideri mondiali și alți demnitari se află la Londra pentru a asista la ceremonii. Operațiunea de securitate planificată pentru Londra este mai amplă decât aranjamentele anterioare pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 și pentru sărbătorirea Jubileului de Platină al reginei de la începutul acestui an.

 

 

Taguri: