Reacții internaționale la anunțul lui Vladimir Putin de mobilizare parțială. Ce spune Nicolae Ciucă: "Din păcate"

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 21 iun 2023, 01:00

Premierul Nicolae Ciucă a reacționat, miercuri, după anunţul preşedintelui Vladimir Putin cu privire la mobilizarea rezerviştilor.

Vladimir Putin a anunțat miercuri, 21 septembrie, mobilizarea parțială în Rusia. Discursul președintelui rus a stârnit imediat reacții la nivel internațional.

Ciucă, prima reacţie după anunţul lui Putin

Miercuri, la începutul ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a declarat că a luat act cu îngrijorare de declarațiile președintelui rus Vladimir Putin și a precizat că România își menține atitudinea echilibrată și va continua să analizeze cu calm situația.

„Azi este Ziua Internațională a Păcii și, în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate în această dimineață am luat act de declarațiile președintelui Putin, am luat act cu îngrijorare referitoare la mobilizarea parțială a armatei Federației Ruse și la desfășurarea așa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson și Zaporojie.

Ne menținem atitudinea echilibrată și vom continua să analizăm cu calm evoluția situației, împreună cu aliații noștri din NATO și partenerii din UE.

Îmi exprim totodată speranța ca situația în zona de conflict să nu escaladeze.”

Prima reacţie a Ucrainei

Consilierul prezidențial Mihailo Podolyak, citat de Reuters, susține că mobilizarea Rusiei a fost un pas previzibil care se va dovedi extrem de nepopular. Acesta a precizat că războiul din Ucraina nu decurge conform planului Moscovei.

Podolyak a spus într-un mesaj text trimis către Reuters că Vladimir Putin încearcă să transfere către Vest vina pentru declanșarea unui „ război neprovocat” și înrăutățirea situației economice a Rusiei.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Marea Britanie, reacție după discursul lui Vladimir Putin 

Ministrul britanic de externe, Gillian Keegan, a reacționat, miercuri, după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială.

Oficialul a declarat pentru Sky News că ce a spus liderul de la Kremlin arată o escaladare îngrijorătoare, iar amenințările pe care le-a formulat Putin trebuie luate în serios.

"E clar că este ceva ce ar trebui să luăm foarte în serios pentru că, știi, nu deținem controlul- nici el nu sunt sigură că deține controlul cu adevărat. Este evident o escaladare", a transmis oficialul britanic, conform  Reuters.

Ambasadorul american la Kiev: Vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie

Și ambasadorul american în Ucraina a avut o reacție vehementă. 

"Referendumurile simulate și mobilizarea sunt semne de slăbiciune, de eșec pentru Rusia. Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretenția Rusiei de a anexa teritoriu ucrainean și vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie", a transmis Bridget Brink, ambasadorul SUA în Ucraina, pe  Twitter. 

Reacția Chinei, după anunțul lui Putin de mobilizare parțială 

După discursul lui Vladimir Putin, Ministerul chinez de Externe a impulsionat toate părțile să se angajeze într-un dialog şi în consultări şi să găsească o cale de abordare a îngrijorărilor în domeniul securităţii ale tututor părţilor.

Poziţia Chinei cu privire la Ucraina este coerentă şi clară, a spus într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, citat de  Reuters.

 

 

 

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.