Vaccin antigripal 2022. Când începe programul de vaccinare a populației împotriva gripei

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 21 iun 2023, 02:15

Program vaccinare antigripală 2022

Sursa: Pixabay

Când începe programul de vaccinare antigripală 2022 și câte doze de vaccin antigripal recomandă medicii pentru a beneficia de o protecție ridicată în sezonul gripelor și virozelor.

Programul de vaccinare a populației împotriva gripei. Sezonul gripal va începe în curând, iar vaccinarea antigripală este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor.

De aceea, medii recomandă începerea vaccinării cât mai devreme în cazul copiilor, dar și al grupurilor de persoane vulnerabile care trebuie să primească două doze, astfel încât până la sfârșitul lunii octombrie să fie finalizată shema de vaccinare.  

Citeste si: Bilanț coronavirus marți, 20 septembrie 2022. O nouă creștere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2. Au fost raportate peste 2000 de cazuri noi

Când începe programul de vaccinare antigripal a populației în 2022 

„Recomandarea noastră este să începem vaccinarea cât mai devreme pentru   copiii care trebuie să primească două doze, copii care sunt vaccinați gripal pentru prima dată pentru ca la sfârșitul lunii octombrie să putem finaliza schema de vaccinare.

Este de dorit să administrăm acest vaccin începând cu a doua jumătate a lunii octombrie pentru gravide, persoane cu boli cronice și vârstnici astfel încât să avem o protecție asigurată pe întreaga perioadă în care poate să circule virusul în țara noastră”,
a declarat Dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie, Coordonator al Grupului de Vaccinologiedin cadrul SNMF.

Campania educaţională "Atlas Gripal: Totul despre gripă şi vaccinare antigripală" privind importanţa imunizării antigripale în rândul copiilor şi adolescenţilor continuă şi în sezonul 2022-2023, iar medicii afirmă că vaccinarea anuală împotriva gripei rămâne cea mai eficientă

metodă de prevenţie.

"Împreună cu susţinerea Ministerului Sănătăţii şi a Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), campania educaţională Atlas Gripal: Totul despre gripă şi Vaccinare Antigripală continuă şi în sezonul 2022-2023. Rolul platformei  www.atlasgripal.ro  este, încă de la lansarea acesteia, acela de a informa populaţia şi părinţii despre importanţa prevenţiei prin imunizarea antigripală în rândul copiilor şi adolescenţilor, despre complicaţiile bolii asupra organismului, precum şi despre opţiunile de vaccin disponibile pe piaţa din România", informează

un comunicat transmis AGERPRES.

Citeste si: Vaccinul împotriva variolei maimuței a ajuns în România. Țara noastră a primit primele doze de ser

Obiectivele campaniei de informare asupra vaccinării antigripale rămân prevenţia şi reducerea severităţii bolii gripale, precum şi posibilitatea reducerii vizitelor în ambulatoriu, a spitalizărilor şi a internărilor la unităţile de terapie intensivă, reducând astfel presiunea asupra sistemului de sănătate din România, precizează sursa citată. 

Ce trebuie să faci pentru a te vaccina antigripal

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Medicii de familie vaccinează antigripal gratuit persoanelor din grupa de risc de pe lista lui, adică pacienților bolnavi cronic, copiilor, femeilor gravide.

Conform medicilor, o persoană care s-a vaccinat anti-COVID și face parte din categoriile la risc, poate primi și vaccinul gripal.

Citeste si: Alertă medicală în România! Medicii pediatri sunt îngrijorați: „Ne confruntăm cu o patologie absolut neobişnuită pentru luna septembrie”

Persoanele care nu fac parte din lista celor care beneficiază gratuit de vaccin antigripal îl pot achiziționa din farmacii și pot merge cu el la cabinetul medicului de familie.

Ce vaccinuri gripale există în România

Există mai multe tipuri de vaccinuri gripale disponibile în România:

Vaccin gripal tetravalent, virion fragmentat, inactivat, injectabil – se administrează copiilor începând de la 6 luni și adulților.

Vaccin gripal tetravalent, antigen de suprafață, inactivat, injectabil – se administrează copiilor începând de la 3 ani și adulților.

Vaccin gripal tetravalent viu atenuat, administrat pe cale nazală- se administrează copiilor între 2 și până la 18 ani.

De asemenea, respectarea regulilor de igienă, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun,  folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, utilizarea măștilor de protecție în locuri aglomerate și spații închise sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii.