LIVE UPDATE Ziua 211 de război în Ucraina: Rușii au ieșit în stradă după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială. Zelenski cere o "pedeapsă corectă" pentru Rusia

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 22 iun 2023, 00:40

Războiul dintre Rusia și Ucraina a intrat în a 211-a zi. Orașul Zaporojie a fost lovit de către forțele rusești.

Orașul Zaporojie a fost lovit joi dimineață, 22 septembrie, de către forțele rusești, a anunțat guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, transmite The Kyiv Independent. Oficialul ucrainean nu a dat mai multe detalii despre atac.

Citeste si: Schimb de prizonieri militari între Ucraina și Rusia: Apărătorii de la Azovstal au ajuns acasă! Mykhailo Dianov, simbol al apărării de la Uzina din Mariupol, a fost și el eliberat

Rușii au ieșit în stradă după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială

Mii de oameni au protestat la Moscova miercuri seară, 21 septembrie, și în mai multe orașe împotriva mobilizării parțiale decretate de Putin.

Update ora 16:19. Cel puțin șase morți, într-o lovită cu rachete în centrul orașului Donețk

Separațiștii instalați de ruși în estul Ucrainei au anunțat joi că cel puțin șase civili au fost uciși și alți șase răniți într-o lovitură cu rachete într-o piață din centrul orașului Donețk, transmite Reuters.

Armata Ucrainei trage în centrul orașului Donețk”, a declarat Alexei Kulemzin, primarul din Donețk, instalat de Rusia, într-o postare pe Telegram.

„Conform informațiilor primite, șase persoane au fost ucise și șase persoane au fost rănite”, a mai susținut Alexei Kulemzin. 

Update ora 14:30.Cum a răspuns Peskov reporterilor de la Kremlin despre refuzul fiului său de a merge la război

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi reporterilor că refuzul fiului său de a se prezenta la biroul de înrolare militară a fost scos din context, transmite agenția rusă de presă  TASS.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Peskov s-a abținut să comenteze conținutul discuției.

"Nu, nu vreau. Îl privește pe fiul meu, așa că nu trebuie să o fac eu", a spus Peskov.

Peskov junior a refuzat să fie trimis la război.

„Bineînțeles că nu voi fi acolo la 10 dimineața mâine. Sunt domnul Peskov, ar trebui să vă dați seama că nu e chiar corect pentru mine să fiu acolo.

Voi rezolva asta la un alt nivel. Trebuie să înțeleg în general ce se întâmplă și ce drepturi am.„ 

 

Update ora 11:00. Pierderile suferite de Rusia în Ucraina de la începutul războiului  

Rusia a pierdut 55.510 de militari în Ucraina din 24 februarie, a transmis joi Statul Major al Ucrainei.

De asemenea, Rusia a pierdut și 2.236 de tancuri, 4.776 de vehicule blindate de luptă, 3.630 de vehicule și rezervoare de combustibil, 1.341 de sisteme de artilerie, 318 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 169 de sisteme de apărare aeriană, 253 de avioane, 2194 elicoptere, drone și 15 bărci.

Zelenski cere o "pedeapsă corectă" pentru Rusia

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut miercuri "o pedeapsă dreaptă" împotriva Rusiei, denunțând cu tărie invazia țării sale de către trupele ruse și solicitând înființarea unui tribunal special, scrie AFP.

"O crimă a fost comisă împotriva Ucrainei și cerem o pedeapsă corectă", a declarat Zelenski într-un mesaj video adresat Adunării Generale a ONU de la New York.

Citeste si: Articolul mobilizării parțiale pe care Vladimir Putin îl ține secret. Ce este paragraful șapte și ce conține

El a mai spus că Rusia ar trebui să fie lipsită de dreptul de veto în Consiliul de Securitate.

Ursula von der Leyen cere noi sancțiuni pentru Rusia

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că e nevoie de o nouă rundă de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, după discursul în care președintele rus a amenințat din nou cu armele nucleare și a anunțat o mobilizare parțială, relatează CNN.

Citeste si: În ce state pot intra rușii fără pașaport sau viză- Oamenii fug din țară după ce Putin a anunțat mobilizare militară

„Președintele Putin își arată acum slăbiciunea pentru că încearcă să mobilizeze personal mai puțin pregătit, cu mai puțină experiență, mai puțin motivat și vrea să înceapă referendumuri false pe pământul suveran al Ucrainei. Așa că cred că acest lucru necesită noi sancțiuni din partea noastră”, a declarat von der Leyen într-un interviu pentru CNN.

„Suntem pregătiți să impunem costuri economice suplimentare Rusiei și persoanelor și entităților din interiorul și din afara Rusiei care susțin, politic sau economic, invazia. În plus, vom propune controale suplimentare la export asupra tehnologiei civile, pe măsură ce Rusia trece la o economie de război completă”, a spus von der Leyen.