Mai mulți bani pentru persoanele aflate în concediu de creștere a copilului! Veniturile pot depăși 10.000 de lei

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 22 sep 2022, 10:23

Valoare venituri cumulate indemnizatie creștere copil

Sursa: Pixabay

Vești bune pentru persoanele care obțin venituri în perioada în care se află în concediu de creștere a copilulului! Valoarea veniturile nete pe care le pot obține fără a-și pierde dreptul la indemnizație ar putea crește.

Vești bune pentru persoanele care obțin venituri în perioada în care se află în concediu de creștere a copilului. Potrivit unui proiect al Ministerului Muncii, veniturile nete pe care le pot obține fără a-și pierde dreptul la indemnizație vor urca la puțin peste 10.500 lei pe an. 

Citeste si: Indemnizații viagere de până la 1000 de lei pentru mamele care au cel puțin 3 copii! Totul despre Legea pentru mamele-eroine

Venituri nete mai mari în perioada concediului de creștere a copilului 

Potrivit unui proiect pregătit de Ministerul Muncii, cei aflați în CCC vor putea primi până la 10.512 lei pe an, venituri nete, fără a-și pierde indemnizație.

În prezent, OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor prevede faptul că plata indemnizației pentru creșterea copilului nu se suspendă dacă persoana aflată în concediu realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri nete, adică după aplicarea impozitului și a contribuțiilor sociale aferente mai mici de 5 ori cuantumul indemnizației minime de CCC.

Din luna martie a acestui an, indemnizație minimă a crescut de la 1.250 lei la 1.314 lei/lună. Astfel, venitul net pe an care nu afectează dreptul la indemnizația de CCC este de 6.570 lei.

Această prevedere va fi schimbată de proiectul de OUG inițiat recent de Ministerul Muncii, iar cei aflați în CCC vor putea primi până la 10.512 lei pe an, venituri nete, fără a-și pierde indemnizație.

Citeste si: Femeile care devin mame în 2022 primesc suma de 2000 de lei. „Trusoul nou-născutului„ a fost anunțat de Ministrul Familiei, Gabriela Firea

Mai exact, prevederea care va fi introdusă este următoarea: [plata indemnizației nu se suspendă în cazul în care persoana] "realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 8 ori cuantumul minim al indemnizației (de 1.314

lei, n.red.), cu condiția menținerii întreruperii/suspendării uneia dintre activitățile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizație".

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Astfel, după ce proiectul va intra în vigoare, cei care vor obține 10.512 lei într-un an, după aplicarea impozitului pe venit și plata contribuțiilor sociale, vor putea să primească în continuare și indemnizația de CCC. 

Citeste si: Este oficial: Femeile însărcinate primesc bani de la primărie în 2022!  Despre ce sumă e vorba și cum pot viitoarele mame să intre în posesia ei

Cine va beneficia de creșterea venitului net în CCC

Schimbările se vor aplica și concediilor de creștere a copilului deja în derulare, nu doar celor care încep după intrarea în vigoare a acestui proiect.

Proiectul de act normativ stipulează ca toate prevederile ce vor fi introduse vor intra în vigoare atunci când vor fi modificate și normele de aplicare ale OUG 111/2010, ce se regăsesc în HG 52/2011.

În termen de 30 de zile de la momentul în care acest proiect va fi publicat în Monitorul Oficial, Ministerul Muncii va trebuie să elaboreze hotărârea pentru modificarea normelor de aplicare. 

Indemnizația de creștere a copilului. Mod de acordare 

Indemnizația de creștere a copilului este un beneficiu social, fiind acordat integral de statul român, iar în această perioadă, părintele are contractul de muncă suspendat.

În mod normal, acest drept financiar se acordă până când copilul împlinește doi ani, însă dacă acesta suferă de un handicap, părintele poate primi indemnizația pentru încă un an.

În ceea ce privește modul de calcul al indemnizației pentru creșterea copilului, acesta se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate de părinte în ultimele 12 luni consecutive din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului.

Începând cu anul 2018, indemnizația lunară pentru creșterea copilului are o limită minimă de 1.250 de lei lunar, dar și o limită maximă de 8.500 de lei, care nu poate fi depășită indiferent de veniturile realizate de solicitant.

Beneficiarii acestei indemnizații care decid să se întoarcă în câmpul muncii vor pierde sprijinul oferit de stat și renunță automat la acesta.

Sursă: avocatnet.ro