Ghid complet pentru cultivarea semințelor de roșii

Author: Oana Picerea

Sfaturi pentru îngrijirea plantelor de tomate

Sursa: www.ogorul.ro

Dacă preferați gustul roșiilor proaspete în salate sau în mâncăruri, puteți învăța cu ușurință cum să cultivați semințe de roșii. Roșiile cultivate în propria curte nu numai că sunt cât se poate de ecologice, dar vă vor ajuta să economisiți bani. Vestea bună este că nu trebuie să fiți un expert pentru a ști cum să cultivați roșii - acestea sunt destul de ușor de gestionat, la fel ca și cum ați planta cartofi. În plus, veți avea mult mai multe opțiuni dintre care să alegeți.

Cum plantezi semințe de roșii

1. Alegeți tipul de semințe de roșii

Dacă nu aveți un soi favorit, există multe varietăți de semințe de roșii pe care le puteți încerca. Atunci când alegeți semințele de roșii, căutați întotdeauna o sămânță certificată organic, care să nu aibă aditivi. De asemenea, verificați dacă roșiile pe care doriți să le cultivați au creștere determinată sau nedeterminată. În esență, soiurile determinate cresc până la o dimensiune fixă și se coc rapid, în timp ce soiurile nedeterminate continuă să crească pe tot parcursul sezonului.

2. Pregătiți răsadnițele pentru plantare

Tomatele iubesc în mod natural căldura, așa că este recomandat să sădești mai întâi semințele în interior, înainte de a transplanta răsadurile în aer liber, în pământ. Așezați recipientele de creștere pe o suprafață plană. Adăugați apoi pământul amestecul de pământ, lăsând aproximativ o jumătate de centimetru între sol și partea superioară. Presați ușor solul înainte de a planta semințele.

3. Plantați semințele

Așezați 2-3 semințe într-un recipient și spațiați-le la distanță egală. Țineți cont de faptul că nu toate vor germina, așa că este important să semănați mai multe deodată. Acoperiți apoi semințele cu un strop de pământ suplimentar înainte de a uda ușor. Asigurați-vă că solul este umed, dar nu îmbibat.

4. Așezați recipientele de răsaduri într-un loc cald

Deoarece roșiile se dezvoltă la temperaturi ridicate, amplasați recipientele într-un loc cald, cum ar fi lângă o fereastră însorită sau un pervaz. Semințele de tomate germinează, de obicei, în cinci până la 10 zile.

5. Mutați răsadurile

Odată ce vremea se încălzește - temperatura solului nu trebuie să fie mai mică de 12-15 grade Celsius - puteți să vă mutați roșiile afară. Cu toate acestea, înainte de a le pune definitiv în pământ, este important să le obișnuiți cu exteriorul: cu aproximativ o săptămână înainte de a fi gata să le mutați, scoateți răsadurile afară în timpul zilei, iar apoi înapoi în casă pe timp de noapte. 

Când planta are primul set de frunze și crește până la o înălțime de aproximativ 5-6 cm, este gata să fie transplantată în exterior. Găsiți o locație în plin soare și așezați răsadurile la o distanță de aproximativ un metru și jumătate.

Îndepărtați setul inferior de frunze și îngropați planta astfel încât să se vadă doar cele două seturi superioare de frunze. Udați ușor.

Sfaturi pentru îngrijirea plantelor de tomate

- Folosiți țăruși sau un spalier pentru a susține plantele de roșii și pentru a le ține departe de sol. Acestea le vor ajuta să crească pe verticală și, de asemenea, vor economisi spațiu în curte.

- Udați în mod regulat, în fiecare săptămână, și mai mult în timpul verii.

- Pentru a crește rezistența la boli, dăunători, fenomene meteorologice nefavorabile și pentru a stimula dezvoltarea radiculară și vegetativă, folosiți îngrășământ. Poți achiziționa ingrasamant Natural Force (îngrășământ lichid biostimulator cu aplicare foliară și fertirigare) de pe ogorul.ro. Acesta acoperă și susține toate nevoile plantei pentru a se dezvolta armonios.

Așadar, dacă vă doriți o recoltă suculentă, urmați pașii noștri simpli despre cum să cultivați și îngrijiți semințele de roșii.