Coreea de Nord refuză să ajute Rusia cu arme nucleare și răspunde la acuzațiile potrivit cărora ar fi furnizat deja echipamente menite să ajute armata rusă în război

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 22 iun 2023, 02:50

Coreea de Nord afirmă că nu a vândut niciodată arme Rusiei și că nu intenționează să facă acest lucru, în urma unor rapoarte americane potrivit cărora Moscova s-ar fi adresat Pyongyangului pentru a-și reface stocurile.

Oficialii americani au declarat că Rusia se pregătea să cumpere rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord. Aceștia au declarat că astfel de mișcări, împreună cu presupusele achiziții de arme iraniene, au arătat că sancțiunile occidentale împiedicau eforturile Rusiei în războiul din Ucraina, relatează BBC.

Coreea de Nord neagă trimiterea de arme nucleare în Rusia

Moscova a negat rapoartele la momentul respectiv, iar orice mișcare de arme între cele două țări ar încălca sancțiunile ONU.

Joi, într-o declarație difuzată de mass-media de stat nord-coreeană KCNA, un oficial anonim de la Ministerul Apărării din Coreea de Nord a declarat: „Nu am mai exportat niciodată arme sau muniții în Rusia și nu vom avea în plan să le exportăm”.

Citeste si: Rușii care vor să vină în Uniunea Europeană vor plăti de două ori mai mult pentru vize. Perioada de obținere a acestora va fi mai mare

Acesta a acuzat SUA, precum și alte „forțe ostile”, că răspândesc zvonuri pentru „a-și urmări scopurile politice și militare de bază”.

La începutul lunii septembrie, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că achizițiile nord-coreene ale Rusiei „ar putea include milioane de cartușe, rachete și obuze de artilerie”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a spus că achizițiile nu au fost încă finalizate și că nu există dovezi care să sugereze că armele vor fi folosite în războiul din Ucraina.

Declarațiile au venit după niște rapoarte care citează oficiali americani, potrivit cărora primele transporturi de drone de fabricație iraniană au fost livrate în Rusia. Rapoartele mai spun că operatorii de drone ruși au călătorit în Iran pentru a primi pregătire, dar Iranul a negat livrarea de arme.

Coreea de Nord a promis că își va întări relațiile cu Rusia

Relațiile dintre Rusia și Coreea de Nord au scăzut după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, dar s-au redresat treptat în ultimii ani, pe măsură ce relațiile Rusiei cu Occidentul s-au deteriorat.

Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, regimul lui Kim Jong-un a acuzat SUA pentru conflict și a acuzat Occidentul că urmărește o „politică hegemonică” care justifică folosirea forței de către Rusia.

Citeste si: New York Times: Rusia cumpără arme din Coreea de Nord. Numărul rachetelor achiziționate este de ordinul milioanelor

În iulie, Coreea de Nord a fost una dintre puținele țări care a recunoscut oficial două regiuni separatiste susținute de Rusia în estul Ucrainei.

Ca represalii, Ucraina a întrerupt toate legăturile diplomatice cu Pyongyang.

La începutul acestei luni, președintele rus Vladimir Putin a promis că va extinde „relațiile lor bilaterale cuprinzătoare și constructive” într-o scrisoare adresată omologului său Kim Jong-un. Coreea de Nord a declarat, de asemenea, că își va aprofunda relațiile cu Moscova.