Protestele pentru Mahsa Amini iau amploare în Iran! Femeile își ard hijaburile, obiectul vestimentar din cauza căruia poliția a contribuit la moartea tinerei de doar 22 de ani

Autor: Lavinia Medrea

Femeile își ard hijaburile, obiectul vestimentar din cauza căruia poliția a contribuit la moartea tinerei de doar 22 de ani

Sursa: Twitter sima

O mulțime de oameni, mulți dintre ei bărbați, au urlat în timp ce o femeie și-a tăiat coada și și-a ridicat pumnul în aer. A fost un act puternic de sfidare marți seara în orașul iranian Kerman, unde femeile trebuie să poarte hijab în public, în timp ce indignarea provocată de moartea unei femei în custodia poliției alimentează protestele din întreaga țară.

Autoritățile iraniene au declarat, miercuri, că trei persoane, inclusiv un membru al forțelor de securitate, au fost ucise în timpul protestelor, care au ajuns la a cincea zi, potrivit CNN.

Femeile din Iran își ard hijaburile, în semn de putere pentru femeia care a murit în custodia poliției

Grupurile pentru drepturile omului au raportat că cel puțin șapte persoane au fost ucise.

Moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, care a fost arestată în Teheran de către poliția moralității, o unitate specializată care aplică reguli vestimentare stricte pentru femei, cum ar fi purtarea obligatorie a vălului, a stârnit o explozie de furie în legătură cu probleme care variază de la libertățile din Republica Islamică până la impactul economic paralizant al sancțiunilor.

Protestele sunt izbitoare prin amploarea, ferocitatea și caracterul lor feminist rar; ultimele demonstrații de o asemenea amploare au avut loc în urmă cu trei ani, după ce guvernul a majorat prețul gazelor

în 2019.

Procurorul din orașul vestic Kermanshah a declarat că două persoane au fost ucise în timpul revoltelor.

Agenția oficială de știri de stat IRNA a declarat că un „asistent” al poliției a fost ucis și alte patru persoane au fost rănite în timpul protestelor din Shiraz, capitala provinciei Fars din sud-vestul Iranului.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Haos în Rusia după anunțul lui Putin cu privire la mobilizarea militară- Mii de oameni protestează- Sute de ruși, arestați Video

Un tânăr de 23 de ani din Urmia și un tânăr de 16 ani din Piranshahar au fost împușcați mortal în timpul protestelor de marți, ridicând numărul total de manifestanți uciși la șapte, potrivit a două grupuri kurde pentru drepturile omului care monitorizează încălcările din Iran- Kurdistan Human Rights Network și Hengaw, o organizație înregistrată în Norvegia.

Autoritățile iraniene nu au confirmat decesele.

Mii de persoane au ieșit în stradă marți seară, înregistrări video ale protestelor apărând din zeci de orașe, de la capitala Teheran până la bastioane mai conservatoare în mod tradițional, precum Mashad.

Protestatarii au scandat sloganul „Femei, viață, libertate”, iar alții au făcut focuri de tabără, luptându-se cu poliția sau scoțându-și și arzând vălurile de pe cap, precum și distrugând postere cu liderul suprem al țării și strigând „moarte dictatorului”.

Protestele se extind rapid în orașele Iraniene

Aproape toate orașele de provincie din regiunea kurdă a Iranului, inclusiv Kermanshah și Hamedan, au fost și ele marcate de demonstrații.

Martorii au declarat că demonstrațiile de marți seară păreau a fi „proteste fulger”, ceea ce înseamnă că grupurile se formează și se dispersează rapid, pentru a evita confruntările cu forțele de securitate iraniene, după escaladarea violențelor din ultima săptămână.

O sursă a declarat, pentru CNN, că a existat cel puțin un caz de reacție dură a poliției marți, în apropiere de Piața Enghelab din Iran, în partea de vest a Universității din Teheran, care este, în mod istoric, un punct de adunare pentru proteste.

„Doi tineri au fost loviți și bătuți de polițiști în civil și de polițiști antirevoltă, apoi au fost târâți în dubă în fața intrării de la metrou”, a declarat un martor ocular.

„O fată rănită care zăcea pe trotuar a fost dusă cu ambulanța la spital, iar alte cinci persoane au fost arestate în partea de nord a Pieței Enghelab”, a continuat sursa. Au fost rănite 450 de persoane în timpul protestelor.