4 sfaturi care te vor ajuta să te împrietenești cu dentistul tău

Author: Madalina Maftei

Să alegi un dentist potrivit, cu care să formezi o relație de prietenie, care să-ți înțeleagă temerea față de tratamentele dentare și, mai ales, care să știe cum să te facă să treci peste aceasta, este foarte simplu acum.

La urma urmei, sănătatea ta orală este la fel de importantă ca sănătatea generală a organismului, iar medicul dentist este unul dintre partenerii pe care trebuie să-i ai alături pe tot parcursul vieții.

Iată câteva sfaturi care te ajută să ai o relație bună cu medicul tău dentist.

Vorbește deschis cu medicul stomatolog, nu te feri să îi spui că îți e teamă de tratamentele dentare

Frica de dentist este des întâlnită la majoritatea oamenilor. De cele mai multe ori, frica apare de la experiențele pe care le-ai avut în trecut cu un stomatolog. Atunci când mergi la medic pentru că nu mai poți de dureri, iar toate pastilele pe care le-ai luat nu mai au niciun efect, primul lucru pe care e bine să-l faci este să discuți sincer cu medicul dentist. Ei bine, durerea de dinți are mai multe cauze, printre care cariile dentare grave, infecțiile sau chiar traumatismele dentare. De îndată ce te confrunți cu o durere, indiferent de cauza care a provocat-o, și ai ajuns în cabinet, spune-i medicului prin ce experiențe ai trecut și care este cea mai mare teamă în ceea ce privește tratamentul stomatologic. Indiferent de cauza care a provocat frica și durerea, este bine să știi că medicul dentist are abilități în a-ți înțelege teama și de a te ajuta prin tot felul de mijloace să treci cu bine peste frică, dar și peste orice afecțiune.

Pune-i întrebări despre tot ce urmează să ți se facă

Dacă ai ajuns la stomatolog cu o măsea care te doare, iar sfatul medicului este că măseaua poate fi salvată, printr-un tratament de canal, întreabă-l despre toți pașii pe care îi urmează. În momentul în care dentistul îți explică întregul plan de tratament, fiecare etapă pe care o va efectua pentru a-ți salva măseaua, cu siguranță îl vei considera un bun prieten.

Respectă-i sfaturile după fiecare tratament dentar

Indiferent ce tratament stomatologic ai avut de făcut pentru a-ți salva dantura, este foarte important ca după realizarea tratamentului să ții cont de fiecare sfat pe care ți-l oferă dentistul. Spre exemplu,

dacă ai optat pentru mai multe implanturi dentare, iar intervenția a fost destul de complexă, dentistul îți va prescrie întotdeauna medicamente pentru o vindecare mai ușoară. Potrivit WebMD, este important să iei toate pastilele la timp, exact așa cum ți-a spus medicul și, mai mult decât atât, trebuie să ai grijă și la alimentație, dar și la igiena orală. Renunțatul la fumat, pe toată perioada vindecării, este și el printre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci.

Vizitează-l periodic, din 6 în 6 luni

O bună relație de prietenie între tine și medicul dentist se păstrează prin vizitele regulate la cabinetul acestuia. Atunci când mergi de două ori pe an la stomatolog, chiar și pentru simple controale clinice, vei fi sigur că medicul are grijă să nu întâmpini probleme dentare. În plus, dentistul nu-ți verifică dantura doar clinic, ci îți face și o radiografie panoramică, la toți dinții, pentru a vedea cu exactitate că nu există vreo problemă ascunsă, precum boala parodontală, cunoscută și ca boala dinților frumoși și sănătoși. Mai mult, dacă dentistul observă placă bacteriană și tartru dentar pe suprafața dinților și subgingival, îți va face și o igienizare dentară profesională.

Prin urmare, ai grijă la sănătatea ta dentară și periază-ți dantura în fiecare zi, atât dimineața, cât și seara. Utilizează, pe lângă periuța de dinți, și ața dentară, apa de gură ori dușul bucal. Toate acestea au rolul de a-ți păstra dinții curați, sănătoși și feriți de problemele dentare.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.