5 lucruri pe care probabil nu le știai despre renunțarea la fumat

Author: Madalina Maftei

Atunci când îți propui să te lași de fumat, știi că ești în fața unei decizii bune, cu foarte multe beneficii pentru viitor. Dar ai senzația că este foarte complicat să renunți la țigări, iar în primele zile te vei afla în fața unor provocări greu de gestionat.Trebuie să privești un pic mai departe și vei vedea că situațiile dificile sunt trecătoare și că ai nevoie doar de un pic de voință. Iată câteva lucruri pe care probabil nu le știi despre renunțarea la fumat.

Cât durează nevoia de nicotină

Lăsatul de fumat este o provocare majoră pentru mulți dintre noi, pentru că nevoia de nicotină va interveni aproape imediat după ce luăm decizia de a renunța la țigări. Este

greu să-ți păcălești corpul și mintea, așa că mulți renunță la plan. În realitate, nevoia de nicotină este puternică în primele 5 zile, după care începe să se diminueze treptat. Dar, dacă vrei să o controlezi, o idee bună este să apelezi cel puțin pentru o perioadă la țigara electronică, ce îți va atenua această nevoie chinuitoare și în final te va ajuta să renunți definitiv la fumat. Despre vapat se știe deja că este o alternativă mai soft la fumat, iar tranziția spre ceea ce îți dorești se va face mult mai simplu.

Creșterea apetitului

Este adevărat că după ce renunți la țigări, pofta de mâncare poate să crească, însă acest lucru se întâmplă doar în primele 2-3 săptămâni, pentru că apoi corpul își amintește de vechile obiceiuri și va acționa în consecință. În acest interval poți să acumulezi câteva kilograme, dar vei scăpa cu ușurință de ele dacă ai puțină voință.

Senzația de neliniște

Cei mai mulți fumători au senzația că țigara îi liniștește și din acest motiv, odată cu renunțarea la fumat pot interveni stări de neliniște și chiar de anxietate. În realitate, acesta este doar un mit și îți vei da seama imediat de asta după 2-3 săptămâni, când nevoia de fumat se va diminua considerabil și vei conștientiza din ce în ce mai mult că te simți din punct de vedere fizic mult mai bine fără țigări. Ca prin minune, atunci vor dispărea și stările de neliniște despre care se face atâta caz.

Gust și miros

Primul efect al lăsatului de fumat îl vei simți aproape imediat: vei constata că mâncarea are alt gust și vei simți altfel mirosurile. Poate că ai observat că o serie de restaurante îți recomandă să le consumi produsele fără să fumezi înainte, iar acest lucru nu este întâmplător, pentru că sunt multe studii care spun că țigara îți alterează cele două simțuri. Pe lângă aceste două beneficii importante, vei vedea că odată cu lăsatul de fumat, tenul, părul și unghiile vor arăta mai bine, potrivit Geisinger.

Creșterea nivelului de energie

Încă din primele zile vei simți că îți va crește nivelul de energie. Dacă vrei să testezi asta, încearcă să urci scările până la ultimul etaj al blocului și vei vedea că vei reuși fără să ai probleme prea mari, dacă vei ști să-ți controlezi respirația.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.