Pilonul II de pensii a recuperat în două luni peste jumătate din scăderile de la începutul anului. Cum aflăm câți bani avem în contul pensiei private

Autor: Bianca Vidoi

Pilonul II de pensii a recuperat în două luni peste jumătate din scăderile de la începutul anului

Sursa: PixaBay

Războiul din Ucraina și inflația în creștere a afectat valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii, dar mare parte din aceste sume au fost recuperate.

Persoanele ce doresc să afle suma de bani pe care a adunat-o în contul personal de pensie privată obligatorie o pot face doar cu ajutorul calculatorului.

Citeste si: Start-Up Nation 2022. Cum pot obține românii din diaspora o finanțare de zeci de mii de euro, dacă își deschid o afacere în țară

Pilonul II de pensii a recuperat peste jumătate din pierderi

,,Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puțin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat", spune Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puțin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022  pe fondul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat, potrivit calculelor realizate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Activele administrate de Pilonul II de pensii a ajuns la valoarea de 92,4 miliarde de lei, ceea ce reprezintă un record istoric pentru sistem. Această valoare reprezintă o creștere puternică de 5 miliarde de lei, față din valoarea de la jumătatea anului 2022, iar față de luna august a anului trecut, activele au crescut cu 7 miliarde de lei.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Cum sunt convinși românii care au dreptul la pensionare să amâne acest pas: „Trebuie tratat cu rațiune și nu cu emoție”

Cum verificăm suma din contul pensiei private

Pentru ca oamenii să afle suma strânsă în contul pensiei private, în situația în care oamenii știu deja la ce fond de pensii contribuie, ei pot solicita direct informații despre suma de bani acumulată, accesând site-ul Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Dacă nu se dețin informații despre fondul de pensii la care contribuie, cei interesați pot să afle folosindu-se de o aplicație pusă la dispoziție de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

 Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) are ca obiectiv creșterea contribuțiilor la Pilonul II de pensii, dar și digitalizarea funcționării sistemului de pensii private și diversificarea activelor în care pot fi investite fondurile de pensii administrate privat.

 

Citeste si: Românii care au dreptul să iasă la pensie, îndemnați să mai aștepte până se recuperează pierderile de la Pilonul II

Surse: avocatnet.ro, apapr.ro, dcbusiness.ro