Locurile sunt limitate, condițiile lasă de dorit pentru prețul cerut, iar de cele mai multe ori, studenții aleg alternative mai ieftine pentru a se asigura că timpul petrecut în facultate va fi de neuitat.
Citeste si: Salarii de 9.000 de lei in România. Ce presupune jobul și ce trebuie să știi să faci pentru a-l obține
„Cât costă” viața de student la cămin
Studenții ce aleg să stea la cămin deoarece prețurile sunt mai accesibile trebuie să știe că anul acesta majoritatea centrelor universitare din țară, taxa de cazare la căminele studențești au crescut.
Academia de Studii Economice sau la Universitatea de Științe Agronomice din București au crescut taxele căminelor studențești cu 100 de lei din cauza facturilor care sunt din ce în ce mai mari.
Universitatea din București a crescut prețurile taxelor de cazare la căminele studențești cu 10 lei, iar în funcție de confortul pe care studenții îl doresc prețurile sunt cuprinse între 160-190 de lei, pentru studenții la buget și între 260-310 lei, în cazul studenților la taxă.
Politehnica nu a mărit taxele de cazare la căminele studențești, studenții vor plăti 250 de lei pe lună pentru un loc.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Ce alternative există la căminele studențești
Căminele private din țară au costuri mai mici și condiții mult mai bune. În ultimii ani, căminele private au devenit mult mai căutate în rândul studenților, fiind cea mai bună alternativă de înlocuire a căminelor de stat. Prețurile sunt accesibile, iar condițiile sunt asemănătoare cu cele de la hotel. Studenții pot opta pentru intimitate totală și pot sta singuri într-o camera sau garsonieră sau pot alege o variantă mai ieftină și în care locuiesc cu un coleg de cameră.
O variant mai puțin folosită, dar mai ieftină decât cea de mai sus este reprezentată de închirierea unei camera dintr-un apartament în care locuiește deja cineva, respective proprietarul. Prețurile pentru o cameră în gazdă în București sunt sub 100 de euro, în funcție de zonă, de îmbunătățirile din apartament și de dimensiunile lui.
Aceasta este cea mai bună variant din punct de vedere financiar, dar nu cea mai folosită de către studenți.Ultima opțiune este cea de închiriere a unei garsoniere sau a unui apartament, iar pentru ca această variant să fie mai prietenoasă cu buzunarul studenților, această chirie se poate împărți cu încă o persoană pentru a reduce cheltuielile.
Prețurile chiriilor au crescut în ultimii ani, iar în prezent chiria pentru o garsonieră costă în jur de 250 de euro. Iar în cazul în care chiria este plătită de două persoane, costurile vor fi de 125 de euro, de persoană.
Surse: libertatea.ro