Drepturile femeilor în Iran - Sportivii sporesc presiunea, FIFA tace

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 30 iun 2023, 08:55

Drepturile femeilor în Iran - Sportivii sporesc presiunea, FIFA tace

Sursa: PixaBay

În principal datorită presiunilor exercitate de FIFA, Iranul a permis parțial femeilor să intre din nou pe stadioane de fotbal.

În principal datorită presiunilor exercitate de FIFA, Iranul a permis parțial femeilor să intre din nou pe stadioane de fotbal. Dar acum, când fotbaliștii critică deschis regimul, forul mondial de conducere continuă să se abțină.

La început a părut o poveste de succes: pentru prima dată în mai bine de 40 de ani, femeile din Iran au fost autorizate să urmărească din nou un meci de campionat pe stadion la sfârșitul lunii august.

Sute de oameni au venit, unii cu pălării colorate și vuvuzele, bucurându-se de mult așteptata vizită la stadion.Dar în spatele imaginilor vesele nu există, evident, o voință reală de progres. Inițial, deschiderea a fost doar un test, femeile aveau intrări separate și propriul lor bloc. Liderii religioși iranieni consideră imoral ca femeile să fie martore cu ochii și urechile la manierele aspre ale fanilor bărbați de pe stadioanele de fotbal.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Scandal la meciul de calificare la Cupa Mondială de la Mashad

Asociația Mondială de Fotbal (FIFA), în special, a făcut presiuni asupra Iranului cu ani în urmă pentru a permite accesul femeilor pe stadioane. Nu a avut loc în capitala Teheran, ci în orașul religios Mashad din nord-estul Iranului. Acolo, forțele de securitate locale au refuzat accesul femeilor pe stadion, în ciuda biletelor valabile, iar în unele cazuri s-ar fi folosit chiar gaze lacrimogene.Iranul și teama unei excluderi de la Cupa MondialăFIF și-a exprimat "îngrijorarea" la momentul respectiv, iar Federația Iraniană de Fotbal (FFI) a reacționat cu furie.

"Dacă există o excludere a echipei naționale iraniene de la Cupa Mondială, atunci cei care au fost implicați în incidentele amare de la Mashad sunt responsabili", a scris pe Twitter Mehrdad Seraji, membru al consiliului de administrație al FFI.De o săptămână bună, lupta pentru mai multe drepturi ale femeilor din Iran a ajuns și la jucătoarele naționale. Înaintea meciului-test cu Senegal din Austria, ei au purtat în timpul imnului național geci de antrenament negre, care acopereau logo-ul FFI, inclusiv drapelul național.
Anterior, mai mulți jucători își înnegriseră conturile de Instagram. Au fost semne tăcute de solidaritate cu miile de oameni care au ieșit în stradă în Iran de la moartea lui Mahsa Amini.

Mahsa Amini și protestele

Tânărul de 22 de ani murise în circumstanțe inexplicabile după ce fusese arestat de poliția morală din Teheran. După ce au circulat informații că ar fi fost lovit la cap, Amini a intrat în comă în custodia poliției și a murit la scurt timp la spital.

Autoritățile neagă violențele poliției și, uneori, reprimă violent protestele.Amnesty International scrie despre utilizarea pe scară largă și sistematică a violenței ilegale de către forțele de securitate cu muniție reală, alice și alte proiectile metalice. O altă organizație pentru drepturile omului, Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo, estimează că cel puțin 76 de persoane au fost ucise.Jucătorii naționalei își exprimă criticileDupă ce s-au întors la cluburile lor, mai mulți jucători ai naționalei și-au exprimat protestul în mod specific. "Suntem întotdeauna de partea oamenilor care nu cer nimic altceva decât drepturile lor de bază în aceste zile", a scris joi pe Instagram căpitanul echipei, Ali-Resa Dchahanbachsch (Feyenoord Rotterdam). El nu a putut comenta până atunci deoarece nu i s-a permis să folosească internetul în timpul stagiului de pregătire al echipei naționale din Austria.

Atacantul echipei FC Porto, Mehdi Taremi, a scris: "Mă simt rușinat (ca iranian) când văd imaginile din ultimele zile". El a spus că violența este inacceptabilă și că, în mod sigur, nu va rezolva problemele țării.Azmoun, Karimi, Daei și Hashemian printre criticiIar mai devreme, atacantul vedetă al lui Bayer Leverkusen, Sardar Azmoun, s-a exprimat pe Instagram. El a explicat că postarea sa, în care a scris, printre altele, "rușine!" și "Trăiască femeile iraniene", a fost ștearsă: "Îmi cer scuze prietenilor mei din echipa națională, deoarece acțiunea mea pripită a dus la faptul că bloggeri care mi-au insultat coechipierii și au tulburat liniștea și ordinea în cadrul echipei.

Risc mare, dar FIFA rămâne mută

Sportivii își asumă un mare risc pentru ei și familiile lor prin protestele lor publice. Azmoun poate conta cel puțin pe sprijinul angajatorului său, Bayer Leverkusen. FIFA, pe de altă parte, nu a făcut încă nicio declarație, chiar și după ce a fost întrebată. Aceasta ar fi o ocazie excelentă pentru organismul mondial de guvernare de a arăta cât de mult îi pasă de drepturile femeilor din Iran.

Citeste si: Momentul în care Masha Amini se prăbușește în „sala de reeducare„ pentru hijab necorespunzător. Craniul tinerei iranience fusese zdrobit, arată documentele medicale