Calendar creștin ortodox octombrie 2022. Care sunt cele 4 sărbători cu cruce roșie din această lună și în ce zile se ține post

Autor: Amalia Georgescu

Cele mai importante sărbători din luna octombrie 2022

Sursa: captura crestinortodox.ro, pixabay

Calendarul creștin ortodox al lunii octombrie 2022 indică 4 sărbători importante, cu cruce roșie. Iată în ce zile pică, dar și când sunt sărbători cu cruce neagră.

În luna octombrie 2022, creștinii ortodocși au parte de 4 sărbători cu cruce roșie și de 5 sărbători cu cruce neagră. Este vorba despre sărbători cu o semnificație aparte pentru credincioși și care sunt respectate întocmai. Iată care sunt zilele de sărbătoare din calendarul creștin ortodox al lunii octombrie 2022, dar și care sunt zilele de post și rugăciune.

Calendar creștin ortodox octombrie 2022. 4 sărbători cu cruce roșie în luna octombrie

Conform calendarului creștin ortodox al lunii octombrie 2022 există 4 sărbători mari, cu cruce roșie. Prima dintre ele pică în prima zi a lunii, pe 1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului. Este una dintre sărbătorile de peste an dedicate Maicii Domnului și care amintește despre momentul în care aceasta s-a arătat credincioșilor strânși să se roage în biserica din Vlaherne.

Cea de-a doua sărbătoare cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii octombrie este Sfânta Cuvioasă Parascheva, prăznuită în fiecare an pe data de 14 octombrie.

Această sărbătoare este una foarte importantă în credința creștină, având în vedere că sunt cunoscute minunile făcute de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Astfel, în fiecare an, credincioșii merg să se roage pentru iertarea păcatelor, participând la pelerinajul Sfintei Parascheva de la Iași.

O altă sărbătoare cu cruce roșie care pică în luna octombrie este cea dedicată Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Acesta este prăznuit pe 26 octombrie.

La o zi distanță este o altă sărbătoare cu cruce roșie, mai exact cea închinată Sfântul Dimitrie Basarabov. În calendarul creștin ortodox, marele sfânt este sărbătorit pe 27 octombrie și este considerat ocrotitorul Bucureștilor. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Pe ce dată pică sărbătoarea în 2022

Ce sărbători cu cruce neagră sunt în luna octombrie 2022? 

În luna octombrie 2022, în calendarul creștin ortodox sunt și 5 sărbători cu cruce neagră. Acestea sunt marcate prin slujbe speciale în biserici. Dacă în cazul sărbătorilor cu cruce roșie credincioșilor le este interzis să muncească, atunci când vine vorba despre sărbătorile cu cruce neagră, activitățile în gospodărie sunt permise. 

Iată care sunt sărbătorile cu cruce neagră ale lunii octombrie 2022 și în ce zile pică:

  • 5 octombrie: Sfânta Haritina; Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu
  • 7 octombrie: Sfinții Mucenici Serghie și Vah
  • 13 octombrie: Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași; Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica
  • 21 octombrie: Sfinții Mărturisitori Ardeleni
  • 28 octombrie: Sfântul Iachint de Vicina

Zilele de post din luna octombrie 2022

În luna octombrie 2022, credincioșii trebuie să postească în fiecare zi de miercuri și vineri, așa cum prevăd rânduielile bisericești. În plus, se mai ține post și pe 1 octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului. 

Sărbătorile dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva și Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir pică în zile de miercuri, ceea ce înseamnă că și acestea sunt zile de post în luna octombrie 2022. 

Citeste si: Ce este, de fapt, Acoperământul Maicii Domnului. Adevărata lui semnificație, dezvăluită de un preot: „Nu trebuie confundat cu Brâul Maicii Domnului”