Ce secrete vor să afle rușii despre țara noastră! Rusia și-a crescut acțiunile de spionaj în România

Autor: Lavinia Medrea

Rusia și-a crescut acțiunile de spionaj în România

Sursa: Pixabay/Canva- edit Kanal D

Se pare că spionii ruși vor să afle cât mai multe despre țara noastră, fie că vorbim de resurse minerale sau de starea căilor ferate din România, potrivit unor experți de securitate. Avertizările vin după ce mai mulți angajați ai companiei NIS Petrol, care aparține Gazprom, s-au dus la audieri într-un dosar de spionaj.

Rușii au crescut misiunile de spionaj în toată Europa, inclusiv în România, declară un fost șef al Serviciului Român de Informații (SRI), Costin Georgescu. Ieri, au avut loc percheziții organizate de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) la o subsidiară a companiei rusești Gazprom.

Se pare că procurorii au ridicat semne de întrebare în legătură cu transferul neautorizat de la compania NIS Petrol de date informatice și de divulgare a informațiilor secrete de serviciu.

NIS Petrol aparține companiei sârbe NIS A.D. NOVI SAD, care, la rândul ei, aparține Gazprom în procent de 56%, relatează Adevărul

Ce vor să afle spionii ruși despre România

Pe lângă războiul din Ucraina, Rusia se ocupă acum și de misiuni de spionaj în toată Europa, inclusiv în România.

„Rușii conduc oricum operațiuni de spionaj în țări NATO și UE, dar nu numai, iar acum, în contextul războiului din Ucraina, aceste misiuni au fost intensificate.

Vor să știe tot, de la ce resurse minerale avem și până la chestiuni aparent banale, cum ar fi starea drumurilor sau a căilor ferate din România. Adună informații, evaluează situația și, practic, se pregătesc pentru orice. Există informații că FSB (serviciul secret al Federației Ruse, succesor al KGB-ului- n.red.) și GRU (agenția de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse- n.red.) lucrează din plin la astfel de misiuni.
Partea bună este că serviciile românești de informații își fac treaba cum trebuie, iar procurorii se mișcă destul de rapid”
, a declarat Costin Georgescu.

Citeste si: Meghan Markle a apărut în public purtând un „dispozitiv secret” sub rochie! Incredibil ce reacție au avut oamenii: „Bineînțeles că nu purta un microfon”

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Fostul director al Serviciului Român de Informații a precizat că este nevoie de o schimbare legislativă rapidă.

„Rușii se pun foarte rar în pericol și își racolează localnici pentru a strânge informații. Există persoane care pentru bani sunt în stare de orice, așa că ar fi necesare pedepse mai mari, de 20 sau chiar 25 de ani de închisoare, pentru cei care se ocupă cu astfel de activități de spionaj în favoarea unei puteri străine cum este Rusia.

Partea bună este că noi, românii, nu îi prea simpatizăm pe ruși, în general. Drept urmare, este destul de dificil să găsești români în poziții-cheie care să fie gata să colaboreze cu serviciile rusești. Spun în general, dar iată că mai sunt indivizi deschiși la astfel de cooperări cu rușii, pe bani grei, evident. O modificare a legii tocmai pe acești indivizi i-ar viza”, a explicat Costin Georgescu.

Au avut loc percheziții în București și Timișoara

În cursul dimineții de ieri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Serviciul Teritorial Timişoara au audiat patru angajaţi ai companiei NIS Petrol din Timişoara şi Bucureşti pentru divulgare de informaţii secrete de serviciu sau private şi transfer neautorizat de date informatice, după ce aceștia ar fi transmis date privind fondul de resurse din România către firma din acelaşi consorțiu din Serbia. Este vorba de cetățeni născuți în Republica Moldova, care au domiciliu stabilit în România.

Conform unor surse citate de  opiniatimisoarei.ro, ancheta are în vedere transmiterea ilegală de informații legate de zăcămintele de țiței din România. În anul 2014, NIS Petrol a început prospectarea geofizică 3D pentru petrol și gaze naturale în mai multe zone din județul Timiș, din aria localităților Cenad, Dudeștii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comlosul Mare, Gottlob și Sânnicolau Mare. Reprezentanții NIS Petrol anunțau atunci prospectarea fără explozibil, utilizând doar vibrarea controlată produsă de un sistem hidraulic.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 224 de război în Ucraina. Mobilizarea parțială a lui Vladimir Putin ar fi adus războiul mai aproape de Rusia. Centrala nucleară din Zaporojie va funcționa sub supravegherea agențiilor rusești

Primăria din Dudeștii Vechi au emis, atunci, un certificat de urbanism companiei în vederea construirii primei sonde de explorare a petrolului și gazelor, sondă care urma să fie amplasată la nici un kilometru de casele localnicilor.

Conform actului semnat de primarul de la acea vreme, Gheorghe Nacov, forajul pentru petrol și gaze naturale ar fi trebuit să fie executat la o adâncime de 2.500 de metri pe un teren extravilan în suprafață de peste 2.000 mp pentru care compania a făcut rost de drept de trecere pentru 15 ani. Oamenii din mai multe localități au împiedicat terminarea acestei operațiuni după ce au protestat împotriva acțiunilor companiei NIS Petrol.