Care este procedura de inserție a implantului dentar și ce se întâmplă după?

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 07 oct 2022, 17:40

Inserția unui implant dentar reprezintă o procedură ce presupune îndepărtarea unui dinte și înlocuirea sa cu unul artificial.

Atunci când o persoană și-a pierdut deja un dinte, implantul este necesar, deoarece pot apărea complicații, precum deprecierea osului, disconfort în masticație sau probleme de vorbire. Dacă ai nevoie de un implant dentar, iată care este procedura de inserție și ce se întâmplă după:

Prima etapă

Inițial va fi necesar un control de specialitate, moment în care se realizează radiografiile și eventuale tomografii sau analize de sânge. La consultația inițială se stabilește tipul de implant necesar, numărul de implanturi și poziționarea lor, fie în mandibulă, fie în maxilar.

A doua etapă

În prima etapă se realizează extracția atunci când este cazul, apoi se montează implantul dentar, șurubul și un bont protetic. Implantul dentar este o tijă din metal care este introdusă în dinte ce se integrează în os odată cu finalizarea procesului de vindecare. Acest pas se execută sub anestezie, iar tehnica nu este una dureroasă.

Ulterior, urmează perioada de osteointegrare. Pentru implanturile inferioare, din mandibulă, etapa în care implantul este integrat în gingie durează aproximativ 4 luni, iar cel superior, din osul maxilar durează 4-6 luni.

A treia etapă

A treia etapă presupune realizarea coroanelor dentare sau a punților. Dintele artificial poate fi fix sau mobil, iar forma sa este conformă cu restul dinților naturali. În funcție de materialul din care sunt realizate, exista diferențe de preț coroana dentara. Acestea pot fi metalo-ceramice, din ceramică pe zirconiu sau din zirconiu integral, din ceramică (porțelan) sau din compozit. Coroana ceramică pe suport de metal asigură un rezultat estetic și un implant dentar preț mai mic decât varianta din zirconiu.

Îngrijirea dinților

Cel mai important aspect este îngrijirea ulterioară a dinților, după ce gingia s-a vindecat și a fost montată coroana. Vizitele dentare regulate, o dată la 6 luni și curățarea profesională a dinților vor prelungi durata de viață a implantului, dar vor asigura în același timp și o igienă dentară corectă pentru restul dinților.

Periajul trebuie realizat în mod corect, de două ori pe zi, iar acesta nu este singurul pas din igiena orală pe care trebuie să îl respecți. Ața dentară și apa de gură sunt de asemenea necesare.

Dacă ai nevoie de un tratament cu implant dentar, poți programa o consultație inițială la un medic stomatolog. Acesta îți va explica toți pașii și se va asigura că vei lua o decizie informată. Nu trebuie să îți faci griji, deoarece procedura nu este una invazivă, iar anestezia te va asigura că nu vei experimenta dureri.

 

Autor: Organic Agency - Agentie Optimizare SEO