Sfânta Cuvioasă Parascheva 2022. Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva, pe 14 octombrie

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 14 oct 2022, 07:59

De Sfânta Parascheva se împart alimente pentru sufletul celor adormiți 

Sursa: PixaBay

În fiecare an, cu ocazia praznicului închinat Sfintei Cuvioase Parascheva, credincioșii obișnuiesc să facă și pomenirea morților. Iată ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva.

Pe 14 octombrie 2022 este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, aceasta fiind ziua în care este prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva. Iată ce obișnuiesc credincioșii să dea de pomană în această zi și de ce ar trebui să țină cont cei care vor să împartă pachete în memoria celor adormiți.

Ce e bine să dai de pomană de Sfânta Parascheva? 

Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită în fiecare an la dată fixă, pe 14 octombrie.

Biserica Ortodoxă Română recunoaște această sărbătoare drept una dintre cele mai importante de peste an, motiv pentru care și credincioșii o respectă în fiecare an cu strictețe.

De Sfânta Parascheva este un moment bun pentru ca toți credincioșii să fie mai buni și mai milostivi, astfel că pe 14 octombrie, foarte multe persoane aleg să ofere pachete cu mâncare celor nevoiași. A devenit o tradiție ca de Sfânta Parascheva să se dea de pomană diferite alimente pentru sufletul celor adormiți, însă cei care vor să facă acest lucru trebuie să țină cont de câteva lucruri.

Ziua în care este prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva este, de fapt, o zi de post. Astfel, tot ceea ce se împarte pe 14 octombrie trebuie să fie de post. Nu se dau de pomană bucate care conțin lapte, ouă, unt, carne sau brânză, dar nici nuci, castraveți, pepene roșu sau poame în formă de cruce, aceste alimente fiind interzise în această zi de sărbătoare.

Pe 14 octombrie, de Sfânta Cuvioasă Parascheva, se dau de pomană doar alimente de post, astfel că în pachete pot fi puse prăjituri de post, colaci, colivă sau alte produse de

post. Mai mult, se spune că este bine să se dea de pomană vin, must, pâine și grâu nou. 

Se spune că este bine să fie pomeniți toți cei care au murit fără lumânare sau care au trecut la cele veșnice purtând o mare durere în suflet.

Pachetele care se dau de pomană trebuie să fie însoțite și de o lumânare aprinsă, iar dacă persoana pentru care se face pomană a murit fără lumânare, atunci în pachet ar trebui să se regăsească și un chibrit.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva. Ce trebuie să porți la gât ca să fii ferit de boală 

Ce trebuie să dea de pomană femeile însărcinate de Sfânta Parascheva? 

Există o tradiție veche care spune că Sfânta Cuvioasă Parascheva le protejează pe femeile însărcinate. Astfel, pe 14 octombrie, ziua în care este prăznuită sfânta în calendarul creștin ortodox, se spune că este bine ca femeile însărcinate să își împartă mâncarea cu copiii sărmani. Se crede că, în acest fel, Sfânta Cuvioasă Parascheva le va oferi protecție pe toată durata sarcinii, vor avea parte de o naștere ușoară și vor aduce pe lume un copil perfect sănătos.

Rugăciunea pe care trebuie să o spună credincioșii atunci când dau de pomană

Se spune că este bine ca înainte de a da de pomană, credincioșii să se roage pentru iertarea păcatelor celor trecuți la cele veșnice. Iată ce rugăciune se spune pentru cei adormiți. 

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”, aceasta este rugăciunea care se spune pentru cei adormiți, potrivit doxologia.ro.

Citeste si: Cea mai puternică rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva. Le aduce alinare celor greu încercați