iPhone 14 vs iPhone 13 Pro

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 13 oct 2022, 12:54

A reușit Apple să facă progres cu iPhone 14 sau ar fi mai bine dacă luati iPhone 13 Pro la preț redus?

Sursa: PixaBay

A reușit Apple să facă progres cu iPhone 14 sau ar fi mai bine dacă luati iPhone 13 Pro la preț redus?

Apple a anunțat cea mai recentă linie de smartphone-uri, condusă de iPhone 14. Având în vedere îmbunătățirile inevitabile care au fost aduse, ar fi instructiv să vedem cum se compară acest telefon cu smartphone-ul de anul trecut, iPhone 13 Pro.

Există unele asemănări surprinzătoare între aceste două telefoane, separate de un an și de o sumă mare de bani. Dar a reușit Apple să facă vreun progres cu iPhone 14 sau ar fi mai bine dacă ați urmări pur și simplu un iPhone 13 Pro la preț redus?

 

iPhone 14 vs iPhone 13 Pro: design

iPhone 14 de bază seamănă foarte mult cu iPhone 13 de anul trecut. Este clar că Apple nu încearcă să reinventeze roata aici. Are aceeași margine plată din aluminiu și aceeași față și spate din sticlă plată ca și familiile iPhone 13 și iPhone 12. Spre deosebire de iPhone 14 Pro, iPhone 14 are chiar și aceeași crestătură de afișaj masivă.

Mai exact, acest design este destul de asemănător cu cel al iPhone 13 Pro. Cele două telefoane au dimensiuni și forme comparabile, iPhone 13 Pro măsurând 146,7 x 71,5 x 7,7 mm, iar iPhone 14 adăugând doar 0,1 mm la grosime.

Principala diferență în acest caz este alegerea unui oțel inoxidabil mai premium și mai rezistent pentru marginea iPhone 13 Pro. Acest lucru face, de asemenea, ca iPhone 13 Pro să fie mai greu, cu 204 g, alături de cei 172 g ai iPhone 14.

iPhone 13 Pro dispune, de asemenea, de un modul de cameră foto mai proeminent, cu trei lentile în loc de cele două ale iPhone 14.

iPhone 14 vs. iPhone 13 Pro: ecranul

Ambele telefoane au în dotare ecrane OLED de 6,1 inci cu rezoluții de 1170 x 2532. Sunt într-adevăr foarte asemănătoare, dar nu identice. Principala diferență este legată de rata de reîmprospătare, iPhone 14 rămânând la 60 Hz, iar iPhone 13 Pro optează pentru standardul Apple "Pro Motion" de 120 Hz.

Este literalmente de două ori mai fluid, ceea ce va fi vizibil în special atunci când derulați conținut web și fotografii. De asemenea, iPhone 13 Pro devine mai luminos, până la 1000 de nits în modul de luminozitate ridicată (HBM). În schimb, iPhone 14 poate atinge doar 800 de nits. Ambele sunt capabile de o luminozitate de vârf de 1200 de nits în situații limitate.

iPhone 14 vs iPhone 13 Pro: camera foto

Avem o idee destul de bună despre cum se vor compara aceste două sisteme de camere foto, deoarece unitatea iPhone 14 pare să împrumute puțin de la iPhone 13 și destul de mult de la iPhone 13 Pro.

Apple îi oferă iPhone 14 un sistem cu două camere foto față de echivalentul triplu de 12 megapixeli al iPhone 13 Pro. Cu toate acestea, senzorul principal pare să fie cam același.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Celălalt factor comun aici este faptul că cele două telefoane rulează exact pe același cip A15 Bionic, cu exact același potențial de procesare a imaginii. O mare parte din măiestria Apple în materie de camere foto constă în procesarea imaginilor, așa că acest lucru este esențial.

Un avantaj important pentru iPhone 13 Pro, mai vechi, dar mai premium, este faptul că acesta include o cameră dedicată de 3 x teleobiectiv, astfel încât poate capta fotografii cu zoom mult mai detaliate decât iPhone 14, care se bazează pe decupare.

Totuși, există un domeniu în care iPhone 14 pare să fie mai bun decât fratele său mai vechi Pro- camera frontală. Deși ambele sunt exemple de 12 megapixeli, iPhone 14 include o deschidere mai mare de f/1,9 (față de f/2,2 la iPhone 13 Pro) și cu un sistem de autofocus adecvat în locul celui fix de la Pro. Așteptați-vă la o focalizare și performanțe mai bune în condiții de iluminare slabă și la fotografii de grup mai bune de la distanță.

iPhone 14 vs. iPhone 13 Pro: pe care ar trebui să-l cumpărați?

iPhone 14 se prefigurează a fi cea mai mare dezamăgire din gama de anul acesta. Este foarte asemănător cu iPhone 13 de dinaintea sa și nici măcar nu a primit sporul de performanță consistent cu care ne-a obișnuit.

În acest sens, iPhone 13 Pro rămâne dispozitivul superior în general, oferind performanțe foarte asemănătoare, alături de un ecran superior și o cameră foto mai versatilă.

La rândul său, iPhone 14 are câteva trucuri noi pentru camera foto, care au fost ținute în mod arbitrar departe de iPhone 13 Pro, în ciuda hardware-ului similar sau chiar superior.

Bineînțeles, hardware-ul Apple este renumit pentru faptul că își păstrează prețul, ceea ce înseamnă că nu veți găsi niciun terminal iPhone 13 Pro nou-nouț la preț redus în urma lansării iPhone 14 Pro. Dar există o șansă destul de mare să poți obține o reducere decentă, ceea ce ar putea reduce avantajul prețului mai mic al iPhone 14.

Dacă puteți găsi o astfel de ofertă, iPhone 13 Pro pare a fi cea mai bună achiziție. Vom ști cu siguranță după ce vom avea ocazia să punem la încercare iPhone 14.

Citeste si: Top 3 Smartphone 2022

Citeste si: Samsung Glaxy S22 Ultra vs Iphone 14 Pro Max

Citeste si: Iphone 14 pe scurt. De ce sa il alegi

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.