Prețul rovinietelor ar putea să crească în perioada următoare, potrivit unui proiect asumat de PNRR prin care Uniunea Europeană finanțează șantierele de autostradă din țară. Mai exact, în prețul rovinietei ar putea intra o taxă de poluare care va fi diferită în funcție de vechimea mașinii.
Roviniete mai scumpe. Cum vor fi taxați șoferii în funcție de noxele emanate de mașini?
Pentru a reduce gradul de poluare, autoritățile își doresc să introducă taxe de poluare în funcție de vechimea mașinii. Astfel, șoferii care dețin mașini vechi pot ajunge să plătească roviniete mai mari, conform proiectului asumat de PNRR.
În România, foarte multe dintre mașini sunt mai vechi de 10 ani. Astfel, România ocupă locul doi în topul țărilor cu cele mai vechi mașini din Uniunea Europeană, potrivit digi24.ro.
CNAIR propune ca șoferii să plătească taxe în funcție de noxele emanate de mașinile pe care le conduc. Astfel, cu cât mașinile poluează mai mult, cu atât taxele vor fi mai mari, iar prețul rovinietei va crește. Pentru camioanele sau autocarele care depășesc 3,5 tone, taxa se va aplica pentru fiecare kilometru de șosea parcurs. Autoritățile spun că noile taxe vor fi folosite pentru reabilitarea drumurilor, având în vedere că foarte multe șosele din România se află într-o stare avansată de degradare.
Noile taxe ar putea fi introduse până la jumătatea anului 2023, fiind vorba despre un sistem de taxare unic la nivelul Uniunii Europene.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
România nu este singura țară care ar impune un astfel de sistem de taxare. În țări ca Bulgaria, Ungaria sau Austria există deja acest sistem, iar taxele sunt gândite luând în calcul venitul mediu pe cap de locuitor.
„Serviciul de tarifare electronică ar trebui să pună la dispoziția acestora echipamente de bord personalizate și o asigurare a funcționalității acestuia, punerea la dispoziție a unor mijloace acceptate pentru efectuarea plății tarifului sau acceptarea unui alt mijloc de plată folosit de acesta, încasarea tarifului, virarea către entitatea care îl percepe, gestionarea relațiilor contractuale în ceea ce privește utilizatorul,
Citeste si: Cât costă rovinieta în 2022 și ce pățesc șoferii care circulă fără aceasta pe drumurile naționale
Ce riscă șoferii care circulă fără rovinietă?
Începând cu luna august 2022, autoritățile au decis să majoreze amenzile pentru lipsa rovinietei. Astfel, șoferii care circulă fără rovinietă riscă amenzi usturătoare, valoarea acestora fiind diferită în funcție de tipul autovehiculului. Iată ce amenzi se aplică în 2022:
- pentru autoturisme: între 275 și 500 de lei
- vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone: 950- 1.900 de lei
- vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone: 1.550- 3.100 de de lei
- vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12,0 tone: 2.750- 5.500 de lei
- vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv): 3.550- 7.100 de lei
- vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv): 5.950- 11.900 de lei
- vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune: 1. 550- 3.100 de lei
- vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune: 2.750- 5.500 de lei