Jens Stoltenberg susține că vor fi consecințe severe în cazul unui atac nuclear în Ucraina: "Natura conflictului se va schimba radical"

Autor: Diana Tilă

Jens Stoltenberg a avertizat joi că dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina, consecințele vor fi severe.

​Scretarul general al NATO  a transmis un avertisment tranșant Rusiei. Jens Stoltenberg a declarat că dacă rușii vor folosi arme nucleare în Ucraina, consecințele vor fi severe.

Citeste si: Declarația halucinantă a unei prezentatoare TV din Rusia, care a susținut că înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a ar fi trebuit bombardată: „Toți cei mai buni oameni sunt acolo pentru înmormântare”

Jens Stoltenberg susține că vor fi consecințe severe în cazul unui atac nuclear în Ucraina

Jens Stoltenberg a condamnat joi, 13 octombrie, la Bruxelles, bombardamentele ruse în Ucraina. Oficialul a precizat că NATO nu este parte în război, însă a menționat că va acorda sprijin Ucrainei. 

​Scretarul general al NATO nu a vrut să dezvăluie care vor fi aceste consecințe dacă Rusia va apela la arme nucleare, însă, a precizat că „natura conflictului se va schimba radical”.

Citeste si: Mesajul transmis de Jens Stoltenberg, după ce Vladimir Putin a spus că este pregătit să folosească împotriva Occidentului „toate mijloacele din arsenal”

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Vor fi consecințe severe dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina, orice fel de arme nucleare. Nu voi intra în detalii exacte despre cum vom răspunde, dar un atac nuclear va schimba fundamental natura conflictului. Înseamnă că o linie foarte importantă a fost trecută”, a spus el.

„Circumstanţele în care NATO ar putea fi nevoită să recurgă la arme nucleare sunt extrem de îndepărtate”, a declarat totuşi secretarul general al NATO.

El a precizat că scopul fundamental al mijloacelor nucleare de descurajare ale NATO este menţinerea păcii şi prevenirea coerciţiei împotriva aliaţilor.

Stoltenberg a mai declarat că NATO va rămâne „foarte vigilent ” în următoarea perioadă, deoarece Rusia desfășoară exerciții nucleare.

Avertismentul ferm a fost făcut în cadrul unui discurs susținut la Colegiul Europei din orașul belgian Bruges unde oficialul a transmis Rusiei că nu i se poate permite să „ blufeze ” cu privire la utilizarea armelor nucleare: „Trebuie să fie clar că nici cei care susțin Ucraina –

Statele Unite, NATO și UE – nu joacă la cacealma”, a subliniat acesta.

Citeste si: Ucraina vrea să devină direct membră NATO, fără un plan de acțiune pentru aderare

Secretarul general al NATO a mai oferit asigurări că alianța monitorizează îndeaproape de mult timp forțele nucleare ale Rusiei. „ Este important sa intensificăm cooperarea NATO-UE”, a declarat Stoltenberg.

Totodată, secretarul general al NATO a anunțat că Alianța Nord-Atlantică va oferi Ucrainei sisteme de bruiaj pentru drone, care „vor face inutile dronele rusești și iraniene”.