Șoferii pot completa online constatarea amiabilă de accident. Cum se folosește, pas cu pas, aplicația Amiabila

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 18 oct 2022, 11:37

Constatarea amiabilă se poate completa acum și online

Sursa: PixaBay

Începând cu data de 17 octombrie, constatările amiabile se pot face și online, prin intermediul unei aplicații pe telefon, pusă la dispoziie de Biroul Asigurătorilor Auto din România împreună cu asiguratorii RCA.

Aplicația este făcută pentru ca șoferii ce sunt implicați în accidente ușoare să completeze singuri constatările amiabile, prin intermediu online

Citeste si: Amiabila se va putea face online! Noile reguli pentru polițele RCA din 10 septembrie de care trebuie să știe toți șoferii

Amiabila se face și online

Aplicația pe care șoferii trebuie să o instaleze pentru a putea completa online formularul în cazul unui accident ușor, se numește ,,Amiabila”, iar aplicația se poate instala atât pe telefoanele Android, cât și

pe telefoanele iOS. „Începând cu data de 15 octombrie 2022, asiguratorii RCA împreună cu Biroul Asigurătorilor Auto din România pun la dispoziția asiguraților RCA aplicația digitală Amiabila, prin care conducătorii auto vor putea completa și în format electronic formularul de 'Constatare amiabilă de accident', în conformitate cu prevederile Normei ASF nr 18/2022, care modifică Norma ASF nr 20/2017", menționează comunicatul.

După instalarea aplicației, șoferii vor trebui să își introducă datele personale pentru a își face un cont.

Dacă accidentul în care se află șoferul, paguba este doar una materială, vor trebui introduce datele personale ale ambilor șoferi,, ,în cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.”. Cartea de identitate poate fi fotografiată deoarece aplicația extrage și completează automat datele, printr-un sistem de recunoaștere al textelor fotografiate.

Șoferii vor trebui să facă schema incidentului, însă trebuie să țină cont de faptul că aceasta trebuie să fie făcută de pe același telefon. Folosirea unui singur telefon este necesară pentru a relata evenimentul și a completa documentul de comun acord, la final fiind posibilă trimiterea actelor comune către asigurătorii ambelor părți implicate. Aplicația pune la dispoziție localizarea exacta cu ajutorul unul GPS, în cazul în care locația exacta nu este cunoscută de șoferi.

Citeste si: Prețuri mai mici la RCA. Care sunt principalele modificări pe piața asigurărilor după prima jumătate a anului 2022

Cum se folosește și ce beneficii aduce aplicația

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Formularul prezent în aplicație are același model grafic, aceleași informații și aceeași valoare juridică, la cel în format fizic.

 

Aplicația vine în ajutorul șoferilor prin modul ușor în care schița accidentului se poate realiza, în aplicație vom putea selecta elemente din trafic precum intersecții, semne de circulație, dar și poziția autovehiculelor în momentul producerii coliziunii.

Aceste elemente pe care aplicația le vin în ajutor șoferilor pentru a prezenta mai ușor zonele avariate, prin poziționarea unor săgeți în dreptul elementelor deformate ale caroseriei.

Acest document se poate complete doar în cazul în care doar două mașini sunt implicate în accident și singurele daune realizate în urma coliziunii sunt asupra autovehiculelor.

„Cei care folosesc această aplicație este foarte greu să mai fraudeze evenimentul. La un moment dat, inclusiv locația GPS este transmisă. Este evident ora și momentul și locul în care a avut loc accidentul. Nu mai există posibilitatea ca doi să se lovească și apoi să facă ei o convenție. Am făcut-o pentru a ușura munca și starea de stres a celui implicat în accident”, a declarat Cristian Roșu, vicepreședintele ASF.

Citeste si: Schimbări majore în ceea ce privește constatarea amiabilă. Cum o vor putea face șoferii de aici înainte

Surse: asfromania.robaar.ro, stirileprotv.ro

 

Taguri: