Cât costă încălzirea locuinței în 2022. ,,Dacă va fi o iarnă grea față de cea de anul trecut, când sezonul rece a fost unul blând, atunci diferențele pot fi cu 10%, 20%.”

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 18 iul 2023, 03:00

Cât costă încălzirea locuinței în 2022

Sursa: PixaBay

A început sezonul rece, temperaturile scad de la o zi la alta, iar oamenii nu vor să pornească centralele din cauza costurilor pe care le implică încălzirea unei locuințe în anul 2022.

Oamenii acum analizează soluții mai ieftine prin care își pot încălzi locuința, fără să aibă parte de costuri de încălzire uriașe.

Citeste si: Bonus climatic în valoare de 500 de euro, acordat prin intermediul unui voucher. În ce condiții se acordă acesta

Cât costă încălzirea locuinței în 2022, daca ești racordat la rețeaua termică

Aproximativ 1,1 milioane de apartamente din întreaga țară sunt racordate la rețeaua termică, astfel încălzirea se face cu ajutorul caloriferelor. Specialiștii au anunțat faptul că facturile vor fi comparabile cu cele in ianuarie sau februarie doar în cazul în care o să avem parte de o iarnă blândă.

„Dacă va fi o iarnă grea față de cea de anul trecut, când sezonul rece a fost unul blând, atunci diferențele pot fi cu 10%, 20%.

Însă, dacă iarna din 2022-2023 va fi la fel ca în iarna 2021-2022 atunci costurile vor fi egale cu cele de anul trecute. Datorită plafonării prețurilor la gaze, facturile ar trebui să fie la nivelul iernii trecute, din lunile ianuarie-februarie”
, a declarat Rodică Muștea, auditor energetic.

Pentru cele 1,1 milioane de apartamente ce apar în datele Agenției Naționale de Reglementare a Energiei, costul căldurii este unul diferit de la un oraș la altul în funcție de prețul gigacaloriei și, mai exact, de nivelul subvenției acordate de primării.

Citeste si: Nicușor Dan anunță cât vor plăti bucureștenii în această iarnă pentru încălzire. Ce diferență va fi între București și celelalte orașe ale țării

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cât costă să-ți încălzești casa cu pompă de căldură

Cum prețul gazelor naturale a crescut, din ce în ce mai mulți oameni aleg pompe de căldură pentru căminele lor. În cazul pompei de căldură, investiția este una mult mai mare comparative cu costul unei centrale pe gaze. Pompa de căldură poate ajunge la suma de 7.000 de euro, în timp ce centrala pe gaze naturale va ajunge la jumătate, adică 3.000-3.5000

de euro.

În timp de instalarea și cumpărarea pompei de căldură este mai costisitoare în comparație cu cea a centralei pe gaze naturale, dar facturile vor fi mai mici, iar după 3-4 ani, investiția ne va aduce banii înapoi.

„Gazul natural costă acum 0,4 – 0,6 lei kilowatt-oră (kWh) energie termică de încălzire. Pentru o pompă de căldură aer-apă costul este de 0,2 lei.

Costul de exploatare pentru o pompă de căldură poate să fie de trei ori mai mic, față de o centrală pe gaz. Iar anul trecut costurile erau egale”, a explicat Andrei Bejan, manager Academia Tehnică Romstal.

Citeste si: Nicușor Dan a anunțat ce se întâmplă cu prețul gigacaloriei pentru locuitorii din Capitală: „Dacă va apărea o diferență, o va suporta Primăria”

Înlocuirea sistemului centralizat de căldură cu sobe, șeminee

O alternativă foarte bună pentru înlocuirea sistemului centralizat de căldură sau a centralei individuale pe gaze, este echipamentul de încălzire pe combustibil solid, precum peleți și lemne. Marea majoritate a zonelor rurale din România, dar și câteva părți ale zonelor urbane, folosesc aceste echipamente, de la sobe cu plită, până la termoșeminee sau centrale termice pe peleți.

Citeste si: Ajutor de încălzire 2022. Ce se întâmplă cu românii care nu au depus cererile până pe 15 octombrie 2022

Surse: romania.europalibera.org, lovedeco.ro, economie.hotnews.ro