Vladimir Putin a decretat legea marțială în regiunile din Ucraina anexate ilegal. Ce efecte are acest lucru de aici înainte

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 20 oct 2022, 14:24

Vladimir Putin a decretat legea marțială în regiunile din Ucraina anexate ilegal. Ce efecte are acest lucru de aici înainte

Sursa: Profimedia

În urmă cu puțin timp, Vladimir Putin a decretat legea marțială în regiunile din Ucraina care au fost anexate ilegal. La miezul nopții, legea marțială a intrat în vigoare.

Vladimir Putin continuă să întoarcă spatele celor care cer ca războiul să se încheie și a decretat legea marțială în Ucraina, în regiunile pe care le-a anexat ilegal.

Vladimir Putin a decretat legea marțială în teritoriile anexate ilegal în Ucraina

Legea marțială este un regim juridic ce poate fi introdus de Vladimir Putin pe teritoriul Federației Ruse. Acesta este decretat în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei sau în cazul în care există niște amenințări directe.

Odată ce legea marțială a intrat în vigoare, militarii ruși din regiunile anexate ilegal (Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk) preiau puterea și, de asemenea, drepturile civililor din acele regiuni sunt restricționate.

De asemenea, Vladimir Putin poate ordona mobilizare generală, ceea ce înseamnă că bărbații din cele patru regiuni ale Ucrainei pot fi trimiși la război, dar de partea Rusiei.

Citeste si: De ce Vânătorii de munte sunt considerați cea mai puternică armă din Armata României. Primele unități au fost înființate în anul 1916

„În timpul perioadei de drept marțial, drepturile și libertățile cetățenilor Federației Ruse, cetățenilor străini, apatrizilor, activitățile organizațiilor indiferent de formele organizatorice și juridice și formele de proprietate, drepturile și libertățile cetățenilor Federației Ruse, cetățenilor străini, apatrizilor, activităților organizațiilor indiferent de formele organizatorice și juridice și formele de proprietate, drepturile funcționarilor lor pot fi restricționate.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Mobilizarea generală sau parțială, dacă nu a fost anunțată anterior introducerii legii marțiale, este declarată în conformitate cu legile federale și cu alte acte juridice de reglementare ale Federației Ruse”, prevede actul normativ.

Forțele ruse preiau conducerea după decretarea legii marțiale

Decretarea legii marțiale se reglementează prin intermediul legii constituționale  federale a Rusiei din data de 20 ianuarie 2002.

Aceasta stabilește competențele autorităților de stat, dar și ale organismelor locale de autoguvernare, cum ar fi procedura prin care forțele ruse preiau puterea.

„Legea marțială este introdusă prin decret al președintelui Federației Ruse, cu un mesaj imediat din partea Consiliului Federației și a Dumei de Stat. Decretul este prezentat imediat Consiliului Federației spre aprobare.

Citeste si: Jens Stoltenberg susține că vor fi consecințe severe în cazul unui atac nuclear în Ucraina: "Natura conflictului se va schimba radical"

Aprobarea decretului președintelui Federației Ruse privind introducerea legii marțiale trebuie analizată de Consiliul Federației în termen de 48 de ore de la primirea acestui decret și numai din cauza unor circumstanțe extraordinare și inevitabile, o astfel de problemă poate fi luată în considerare mai târziu decât perioada menționată mai sus. Decizia de introducere a legii marțiale se ia cu majoritatea voturilor din numărul total de membri ai Consiliului Federației și se oficializează printr-o rezoluție corespunzătoare.

Decretul este supus publicării oficiale imediate”, mai este precizat în legea constituțională federală rusă în ceea ce privește legea marțială.

În momentul în care războiul a început, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a decretat legea marțială pe întreg teritoriul Ucrainei.