Cine a fost și când este sărbătorit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. Minunile pe care acesta le-a săvârșit

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 oct 2022, 08:34

Cine a fost și când este sărbătorit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou

Sursa: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou sau Ocrotitorul Bucureștilor este sărbătorit în fiecare an la data de 27 octombrie, perioadă în care are loc și un pelerinaj pentru ca românii să se roage la moaștele sfinte.

La data de 27 octombrie este sărbătorit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, în calendarul creștin ortodox fiind însemnată ziua cu o cruce roșie.

Citeste si: Unde se află moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou

Cine a fost și când este sărbătorit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou s-a născut în jurul secolului XIII, în satul Basarabov, lângă râul Lomului, cel ce i-a luat viața și este sărbătorit în fiecare an la data de 27 octombrie.

Sfântul s-a născut într-o familie modestă, dar foarte credincioasă.

Inițial, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a fost pastor, având în grija sa vacile și oile oamenilor din sat, însă acesta nu trecea peste zilele de duminică sau de sărbătoare în care mergea la biserică împreună cu familia sa. După o perioadă acesta a ales drumul bisericii, la o biserică nu foarte depărtată de satul său natal, fiind călugăr.

În dorința sa de a fi mai aproape de Dumnezeu, sfântul a ținut post aspru și a locuit între două pietre, la malul râului Lom. Din nefericire, o inundație a avut loc, iar Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a murit. Moaștele au fost descoperite de o fetiță bolnavă deoarece acesteia i-a apărut Dumnezeu în vis, spunându-i să caute în locul pe care el îl descrie, cu promisiunea de a o face bine pe micuță.

Când fetița împreună cu părinții și preoții au mers să caute locul dintre pietre, corpul neînsuflețit al Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost găsit, strălucind.

Citeste si: Mesaje Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou 2022. Ce persoane își sărbătoresc ziua de nume în această zi sfântă

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce minuni a săvârșit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou

În timpul Războiului de Independență din anul 1877, un colonel din București avea 7 băieți ce luptau în război, iar din frica de a își pierde copiii, acesta s-a rugat puternic la Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou pentru a îi proteja pe feciorii săi. După ce se ruga la moaștele sfinte, colonelul scria pe o foaie de hârtie numele băieților și o așeza sub capul sfântului, iar la sfârșitul războiului, acesta a avut toți cei șapte băieți teferi.

O altă minune pe care a săvârșit-o Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou s-a petrecut în perioada ocupației Germaniei din Primul Război Mondial. În acea perioadă, câțiva bulgari au furat moaștele sfântului cu mașina, cu scopul de a le duce în țara lor. Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou nu a dorit să părăsească țara, așa că acei bulgari s-au rătăcit prin București, fără să găsească șoseaua spre Giurgiu.

În dimineața următoare, hoții au fost prinși, iar moaștele au fost duse înapoi la Catedrala Mitropoliei din București.

Moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a ajutat oamenii și în perioadele de secetă, momente în care credincioșii își doreau ca moaștele să fie scoase și să facă popas câteva zile în fiecare sat, pentru ca oamenii să se roage la sfânt. În fruntea procesiunii mergea un tânăr purtând Sfânta Cruce, urmat de alți doi tineri ce țineau drapelul național. În spatele acestora se aflau sătenii ce purtau prapuri, cruci și steaguri, după sfintele moaște, iar la masa erau așezate lumânări aprinse, busuioc și flori.

După această slujbă specială pentru aducerea ploii, cu voia lui Dumnezeu, ploaia începea să apară peste secetă.

Citeste si: Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou 2022. Joi este sărbătorit sfântul ocrotitor al cetății Bucureștilor. Rugăciunile care ne protejează de necazuri

Surse: doxologia.robasilica.ro