Conform unei discuții de la Bruxelles, până la sfârșitul anului, România trebuie să închidă două grupuri de la Turceni și Rovinari, la cerințele Comisiei Europene . România nu a reușit să negocieze pentru păstrarea lor.
România ar putea intra în blackout
Potrivit documentului oficial, există riscul să experimentăm măcar un blackout parțial. Senatorul Daniel Zamfir a declarat, într-o emisiune televizată, că au existat diferite discuții cu Transelectrica .
Conform documentului transmis de Transelectrica, consumul de energie electrică pentru vârful de sarcină în iarna 2022-2023 este estimat la aproximativ 9000-9500 de megawați, arată Antena 3 CNN .
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
În perioada de iarnă, adică în zilele în care nu există condiții pentru funcționarea centralelor cu surse regenerabile, la nivelul sistemului energetic național se pot produce maximum 7000 de megawați, asfel că România va trebui să importe 2000-2500 de megawați.
Transelectrica a subliniat că România nu are de unde să importe acești megawați, încă din luna august.
Motivul pentru care România nu are cum să importe energie electriă
„Este discuția pe care am avut-o la Transelectrica și i-am rugat: spuneți-ne și nouă cine importă, de unde vom putea noi să luăm necesarul de energie electrică la care renunțăm acum. Păi n-avem de unde. Eu cred că domnul prim-ministru e captiv cumva și nu mă feresc să spun, cred că este captiv interesul domnului Popescu (n.r. Virgil Popescu). Și am să și explic, pentru că nu e greu de explicat.
Domnul Popescu s-a angajat în PNRR să scoată din sistemul energetic național, iată 2300 de megawați pe cărbune, în regulă, cu condiția să pună în loc capacități pe gaze.
Nu vom reuși să punem în loc pe gaze până în 2026 așa cum ne-am angajat în PNRR. Noi ne-am angajat să scoatem cărbunele, dar ne-am angajat de asemenea să punem și gazul”, a declarat senatorul Daniel Zamfir, în cadrul unei emisiuni TV.