Ce este Lăsata Secului și de ce este o zi importantă înainte de Postul Crăciunului 2022

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 02 aug 2023, 05:15

Ce este Lăsata Secului

Sursa: PixaBay

Lăsata Secului este ultima zi în care creștinii pot mâncare alimente sau preparate care să conțină ingrediente de origine animală.

Postul Crăciunului începe la data de 15 noiembrie, până la data de 24 decembrie, iat Lăsata Secului este o zi importantă pentru creștini deoarece este ultima zi până la pregătirea sufletului și a trupului pentru nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Citeste si: Calendar ortodox 3 noiembrie 2022: Ce sărbătoare e joi în calendarul creștin! Rugăciune pentru ocrotirea celor aflați în primejdie și necaz

Ce este Lăsata Secului

Lăsata Secului este ultima zi în care creștinii pot să mănânce preparate de origine animală sau de dulce, precum carne, ouă, lapte, brânză, unt, înainte de a intra în Postul Crăciunului de anul acesta.

Data de 14 noiembrie este cea în care are loc Lăsata Secului, înainte de Postul Crăciunului ce va dura 40 de zile și este considerat un post de o dificultate medie deoarece este un post al bucuriei.

Această dată pica anul acesta lunea, însă când se întâmplă să pice într-o zi de miercuri sau vineri, Lăsata Secului se va face cu o zi înainte.

Biserica a rânduit ca de fiecare perioadă în care se postește, creștinii au nevoie de o zi intermediară, de trecerea de la consumarea alimentelor de dulce, la consumarea alimentelor de post. După această zi va urma Postul Crăciunului, zi în care oamenilor le este amintită perioada în care patriarhii și drepții din Vechiul Testament au stat în post și rugăciune timp îndelungat, în așteptarea nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Moșii de toamnă 2022. De ce e importantă pomenirea morților. Tradițiile și obiceiurile pe care le fac românii în prima sâmbătă din noiembrie

De ce este o zi importantă

Lăsata Secului este o zi de tranziție dintre perioada în care creștinii pot mânca lactate, carne și brânzeturi sau preparate ce conțin aceste ingredient de origine animală la o perioadă de 40 de zile în care credincioșii vor ține post.

În ziua de 14 noiembrie este bine să se țină o masa de sărbătoare, aceasta trebuie să fie așezată la răsărit, lângă icoană, iar fața de masă trebuie să fie alba și cel mai important este că din mijlocul ei nu poate lipsi pâinea

cu sare. La această masă, oamenii vor avea parte de mâncăruri alese, fripturi, ce vor veni împreună cu vin și alte preparate, dar și nelipsitele plăcinte cu brânză.

Superstițiile din această zi nu sunt nici ele de ignorat, se pune că dacă se consumă pui, iar pieptul acestuia este gras,  iarna va fi una grea și geroasă, iar dacă acesta va fi slab, iarna va fi una blândă.

Citeste si: Postul Crăciunului 2022. Istoria și semnificația Postului Nașterii Domnului. Ce ai voie sau nu să mânânci și ce este cu totul interzis să faci în această perioadă

Surse: wowbiz.ro, fanatik.ro