Europa se încălzește extrem de rapid! Scapam de frica costurilor mari?

Autor: Bogdan Frațilă

Creșterea temperaturii în Europa este semnificativ mai mare decât în restul lumii, avertizează un studiu!

Sursa: PixaBay

Creșterea temperaturii în Europa este semnificativ mai mare decât în restul lumii, avertizează un studiu!

Creșterea temperaturii în Europa este semnificativ mai mare decât în restul lumii, avertizează un studiu. Între 1991 și 2021, temperatura a crescut cu 0,5 grade Celsius pe deceniu. Cel puțin s-au înregistrat progrese în ceea ce privește reducerea CO2.

În ultimii 30 de ani, temperaturile din Europa au crescut de peste două ori mai repede decât media globală: conform raportului privind clima al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) a ONU și al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE, temperaturile din Europa au crescut în medie cu 0,5 grade Celsius pe deceniu între 1991 și 2021.

Potrivit OMM, acest lucru înseamnă că Europa are cea mai ridicată temperatură dintre toate continentele, iar tendința este probabil să continue. Autorii raportului preconizează că o căldură excepțională, incendiile de pădure și inundațiile vor afecta și mai mult populațiile, economiile și ecosistemele.

Pagube de 50 de miliarde de euro

Potrivit acestora, din cauza încălzirii, ghețarii alpini ar fi pierdut aproximativ 30 de metri din grosimea gheții între 1997 și 2021.

De asemenea, calota de gheață din Groenlanda se topește rapid și accelerează creșterea nivelului mării. Anul trecut, pentru prima dată s-a înregistrat ploaie în loc de zăpadă în cel mai înalt punct al stratului de gheață. Situația din Europa arată că "nici măcar societățile bine înarmate nu sunt la adăpost de efectele fenomenelor meteorologice extreme", a explicat secretarul general al OMM, Petteri Taalas. El a menționat căldura extremă și incendiile de pădure din Europa din această vară și din vara trecută, precum și furtunile și inundațiile devastatoare de anul trecut.În
2021, fenomenele meteorologice și climatice grave din Europa ar fi costat sute de vieți. Peste o jumătate de milion de persoane au fost afectate direct, de exemplu prin pierderea de bunuri. Pagubele economice s-au ridicat la peste 50 de miliarde de euro. Aproximativ 84% dintre evenimentele extreme au fost inundații sau furtuni.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Emisiile scad cu o treime

În același timp, raportul evidențiază și unele aspecte pozitive. Printre altele, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu aproape o treime în întreaga UE între 1990 și 2020, iar cooperarea transfrontalieră în ceea ce privește adaptarea la schimbările climatice este exemplară. "Societatea europeană este vulnerabilă la variabilitatea și schimbările climatice", a declarat Carlo Buontempo, șeful Centrului european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu (ECMWF) din cadrul Copernicus.

"Dar Europa se află, de asemenea, în fruntea eforturilor internaționale de atenuare a schimbărilor climatice și de dezvoltare de soluții inovatoare pentru a se adapta la noul climat."

Conferința ONU privind schimbările climatice de duminică

Raportul "Starea climei în Europa", realizat de OMM în parteneriat cu Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene, se concentrează asupra anului 2021 și include informații privind creșterea temperaturilor, valurile de căldură de pe uscat și de pe mare, fenomenele meteorologice extreme, schimbarea tiparelor de precipitații și retragerea gheții și a zăpezii.OMM

împarte lumea în șase regiuni. Regiunea europeană cuprinde 50 de țări și include, de asemenea, jumătate din regiunea arctică. Raportul a fost publicat cu câteva zile înainte de Conferința ONU privind schimbările climatice din Egipt, care începe duminică.

Citeste si: Cea mai mare fabrică de iPhone din lume a fost închisă! Afla de ce!

Citeste si: De ce ataca activiștii ecologiști cele mai valoroase opere de artă?

Citeste si: UE aduce sancțiunile împotriva Iranului