De data aceasta, echipa emisiunii se oprește în Vâlcea, acolo unde îl vom cunoaște pe Alex Ceaușu, tânărul care readuce la viață casele vechi, șoproanele și foișoarele, transformându-le în bijuterii autentice.
Citeste si: Zonele din România în care există cel mai mare pericol de cutremur. Ultimul seism a avut loc astăzi
Duminică, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”, Înapoi la țară, la origini … la casa bunicilor
În timp ce pentru unii bătrâna casa de la țară nu mai înseamnă decât o povara în plus, pentru Alex Ceaușu este o comoară. După ani petrecuți în străinătate a înțeles că locul lui e acasă unde trebuie să salveze ce mai e de salvat înainte că tradiția să se piardă. I se rupe sufletul când ajunge prea târziu, iar frumusețile de grinzi sunt aruncate în grămezi de moloz sau sunt puse pe foc.
Înapoi la țară, la origini, la firul ierbii și la casă bunicilor, acesta e imboldul pe care îl simt tot mai mulți tineri; atrași de ceea ce părinții lor au abandonat în urmă cu 30 de ani, se întorc, reclădesc și însuflețesc casele, locurile, satele. Ajungem în satul Vaideeni sau ”Vai de ei!”, cum ziceau odată primii ciobani care au ajuns aici cu oile tocmai din Sibiu, și care au populat aceste meleaguri fermecătoare de la poalele munților Căpățânii.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Aici îl vom cunoaște pe Alex Ceaușu sau Ali, cum îi spun prietenii, un român întors în țară după 12 ani de muncă în străinătate.
Un dac liber, așa cum îi place să se prezinte care nu și-a găsit rostul decât atunci când s-a întors acasă. Și pentru nimic în lume, Alex nu ar mai lua vreodată calea străinătății….E mulțumit aici, pe dealurile astea care în tinerețe i s-au părut prea vitregite și prea uscate, dar unde acum și-a găsit cu adevărat un rost în viață.Bărbatul a devenit un maestru în ale recondiționării, pasiune pe care și a descoperit-o din mers, și totul a pornit din dorința de a salva case țărăneșți, șuri, grajduri sau șoproane și de a le redă strălucirea
Tot duminică, la “Asta-i România!”, putem afla și povestea lui Gheorghe Condrea, un hunedorean care a pus pe picioare o afacere de milioane; crește măgărițe și le vinde laptele ca medicament. Bărbatul a decis să investească toată munca în blândele animale, după ce s-a documentat temeinic despre creșterea și îngrijirea lor. Dacă la început a pornit cu câteva exemplare, acum a ajuns să nu le mai știe numărul.
Recunoscut în lumea întreagă pentru calităţile sale terapeutice, laptele de măgăriţă capătă tot mai mulţi adepţi şi în România. Lichidul minune, considerat un adevărat medicament, ajunge și la 140 de lei litrul, iar brânza se vinde cu peste o mie de Euro kilogramul.Nu ratați duminică, de la ora 14:30, o nouă ediție “Asta-i România!”, emisiune prezentată de Mihai Ghiță, la Kanal D.